Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αξιολόγηση Superleague Part 2

Αν και άργησα λίγες μέρες συνεχίζω σήμερα με το δεύτερο μέρος της ανάλυσης των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος σε αυτό το 1/3 που έχουμε διανύσει ως τώρα. Αφού είδαμε τις 10 πρώτες ομάδες, σειρά έχουν οι υπόλοιπες 8. Για να τις δούμε λοιπόν:

Ξάνθη
Η ακριτική ομάδα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα φέτος στην απόδοση τους και είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Για παράδειγμα κέρδισε την πολύ δυνατή Καλλονή εκτός 5-1 και τον Απόλλωνα 3-2 και μετά έχασε με κάτω τα χέρια από Ατρόμητο και Λεβαδειακό με 2-0. Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρίσκεται στην 11η θέση (όντας στον 1 βαθμό απ΄την 8η θέση και 3 απ΄την 4η) μαζί με τον Πανθρακικό, έχοντας απόσταση ασφαλείας (6 βαθμούς) απ΄την ζώνη του υποβιβασμού. Η Ξάνθη έχει ως τώρα 4 νίκες,2 ισοπαλίες και 5 ήττες με τέρματα 14-18. Πρώτος σκόρερ τους είναι ο Esteban Solari με 7 γκολ (3ος στο πρωτάθλημα), ενώ πρώτος στις ασίστ είναι ο Karim Soltani με 5 (3ος στο πρωτάθλημα μαζί με Umbides), ο οποίος έχει σκοράρει και 3 γκολ. Οι Ξανθιώτες είναι προτελευταίοι σε τελικές έχοντας μόλις 7.8 τελικές ανά αγώνα, αλλά είναι η 3η πιο εύστοχη ομάδα σκοράροντας 1 γκολ ανά 6.1 τελικές. Αντίστοιχα δέχονται 12.4 τελικές ανά αγώνα και δέχονται γκολ ανά 7.6 τελικές.

Πανθρακικός
Όπως είπα και πάνω η ομάδα της Κομοτηνής ισοβαθμεί στην 11η θέση με την Ξάνθη έχοντας 14 βαθμούς και έχει αντίστοιχα και αυτή μια καλή διαφορά απ΄τις θέσεις που οδηγούν στην Football League. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος ο Πανθρακικός έχει ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία και πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα πετύχει τον στόχο του. Ως τώρα οι Θρακιώτες έχουν 3 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες βγάζοντας ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα ως τώρα που περιελάμβανε τον Παναθηναϊκός εκτός (τον οποίον και κέρδισε), ΠΑΟΚ εντός και Αστέρα εντός, με τέρματα 12-15. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα είναι ο Βραζιλιάνος Igor (που αποδεικνύεται λαχείο) με 4 γκολ, ενώ πρώτος σε ασίστ είναι ο Jose Maria Cases με 3. Ο Πανθρακικός ως τώρα κάνει 8.7 τελικές ανά αγώνα και σκοράρει 1 γκολ ανά 8 τελικές, ενώ αντίστοιχα είναι η ομάδα που δέχεται τις πιο πολλές τελικές ανά αγώνα (12.9) και δέχεται γκολ ανά 9.5 τελικές.

Λεβαδειακός
Η ομάδα του Κομπότη δε βρίσκεται άδικα στην 13η θέση (ισόβαθμη με τον Πλατανιά) αφού έχει την χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα με 21 γκολ παθητικό και την 4η χειρότερη άμυνα με μόλις 10 γκολ. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των στατιστικών είναι ο Λεβαδειακός να έχει 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες ως τώρα, με τις 5 να είναι εκτός έδρας (όπου δεν έχει καν νίκη) και αν συνεχίσει έτσι θα είναι εκ των φαβορί για υποβιβασμό. Πρώτος σκόρερ για τους Βοιωτούς ο Βαγγέλης Μάντζιος με 3 γκολ, ενώ στις ασίστ δεν υπάρχει ουσιαστικά αφού 6 παίχτες έχουν από 1 ασίστ. Το ότι δεν σκοράρει πολύ ο Λεβαδειακός φαίνεται και απ΄τις τελικές αφού έχει τις λιγότερες στο πρωτάθλημα (7.3) σκοράροντας γκολ ανά 8 τελικές, ενώ αντίστοιχα δέχεται 12.7 τελικές (2ος στο πρωτάθλημα στη κατηγορία) αλλά το καλό είναι ότι οι αντίπαλοι δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχοι ευστοχώντας στις μισές (6.7) τελικές.

Πλατανιάς
Οι Χανιώτες ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με 5 ισοπαλίες (οι 4 στις 4 πρώτες αγωνιστικές) στα 6 πρώτα ματς, έχοντας ως μόνιμο σκόρερ τον Θωμά Ναζλίδη (4 γκολ). Ο 26χρονος επιθετικός όμως στα μέσα Οκτώβρη τραυματίστηκε σοβαρά και χάνει όλη τη σεζόν κάτι που είναι μεγάλο πλήγμα για την ομάδα στον δρόμο για την παραμονή στην κατηγορία. Ως τώρα ο Πλατανιάς έχει 2 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες με τέρματα 11 υπέρ-15 κατά. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Ναζλίδης με 4 γκολ, αλλά λόγω τραυματισμού το σκοράρισμα έχουν αναλάβει οι Φανούρης Γουνδουλάκης και David Torres με 3 γκολ έκαστος, ενώ στις ασίστ τι πρωτιά μοιράζονται οι Nikola Beljic, Juan Aguilera και Emidio Rafael με 2. Οι Κρητικοί κάνουν 8.7 τελικές ανά αγώνα σκοράροντας 1 γκολ σε αυτές τις προσπάθειες, ενώ αντίστοιχα δέχονται 9.8 τελικές ανά αγώνα και δέχονται γκολ ανά 7.2 τελικές.

ΟΦΗ
Η 3η (βαθμολογικά) ομάδα της Κρήτης έχει κάνει πολύ κακό πρωτάθλημα ως τώρα αφού έχει μόλις μια νίκη στις 11 αυτές αγωνιστικές, η οποία μάλιστα ήρθε μόλις στην 10η αγωνιστική κόντρα στον προτελευταίο Άρη. Προσωπική μου άποψη βέβαια είναι ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ρυθμό ο ΟΦΗ και δε θα μπει σε σενάρια υποβιβασμού γιατί έχει αρκετά καλό υλικό, καλύτερο απ΄τις άλλες ομάδες που παλεύουν για παραμονή. Αυτή τη στιγμή πάντως βρίσκεται στην 15η θέση, μόλις 1 βαθμό απ΄την γραμμή του υποβιβασμού έχοντας 1 νίκη, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες με τέρματα 8 υπέρ (2η χειρότερη επίθεση μαζί με Βέροια) και 14 κατά. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Αλέξανδρος Περογαμβράκης με μόλις 2 γκολ, ενώ ο Θανάσης Παπάζογλου είναι πρώτος σε ασίστ με 3. Η κρητική ομάδα πάντως κάνει αρκετές τελικές ανά αγώνα (11.2), απλά είναι πολύ άστοχοι αφού σκοράρουν ανά 15.4 τελικές, όντας έτσι η 3η πιο άστοχη ομάδα στο πρωτάθλημα, κάτι που δείχνει ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και τα γκολ. Στον αντίποδα ο ΟΦΗ δέχεται 9.3 τελικές ανά αγώνα, δεχόμενη γκολ ανά 7.3 τελικές.

Απόλλωνας Σμύρνης
Ο περσινός πρωταθλητής της Football League, ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες τη χρονιά αφού είχε κάνει αρκετές και καλές μεταγραφές (Τζόρβας, Alvarez, Πετρόπουλος, Μπάρκογλου, Blazek κ.α.) με στόχο τις υψηλές θέσεις, αλλά αντ'αυτού παλεύει από νωρίς για να μην επιστρέψει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Ο Απόλλωνας έχει ως τώρα μόλις 2 νίκες και 2 ισοπαλίες, ενώ έχει 7 ήττες (6/6 ήττες στα εκτός έδρας ματς) έχοντας μια απ΄τις χειρότερες επιθέσεις με 11 γκολ και τη 2η χειρότερη άμυνα με 20 γκολ. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Παναγιώτης Κόρμπος με 3 γκολ, ενώ στις ασίστ τη πρωτιά έχει ο Πάολο Φαρινόλα με 2. Ο Απόλλωνας κάνει ως τώρα μόλις 7.8 τελικές ανά αγώνα, όντας όμως αρκετά εύστοχος αφού σκοράρει στις αντίστοιχες τελικές. Αντίστοιχα δέχεται 11.2 τελικές και δέχεται γκολ ανά 10 τελικές. Όπως και ο ΟΦΗ πιστεύω ότι ούτε ο Απόλλωνας θα κινδυνέψει ουσιαστικά αφού έχει αρκετούς έμπειρους και καλούς παίχτες για να τον κρατήσουν στην κατηγορία.

Άρης
Για 2η σερί χρονιά ο Άρης είναι το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό (μαζί με Βέροια), αλλά μετά από αυτά που είδαμε πέρσι που σώθηκε με ένα απίστευτο (;;;;) ντεμαράζ στις τελευταίες αγωνιστικές όταν σε 4 αγώνες ήταν αήττητος και πήρε 8 βαθμούς, κανείς δεν πρόκειται να βιαστεί να τον ξεγράψει. Η σεζόν ξεκίνησε για τη σαλονικιώτικη ομάδα με 4 ήττες και 2 ισοπαλίες στις 6 πρώτες αγωνιστικές, ακολούθησαν 2 σερί νίκες, τις οποίες με τη σειρά τους ακολούθησαν 3 σερί ήττες. Έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη προτελευταία θέση ισόβαθμος του Απόλλωνα Σμύρνης με 8 βαθμούς που μεταφράζονται σε 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες με τέρματα 6 υπέρ (χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος) και 16 κατά. Το παράδοξο είναι ότι τις 2 νίκες του ο Άρης τις έχει κάνει εκτός έδρας με το Κλεάνθης Βικελίδης να αποδεικνύεται αφιλόξενο ως τώρα με 2 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 5 ματς. Ο παίχτης που τραβάει μόνος του την ομάδα ως τώρα πετυχαίνοντας 4 απ΄τα 6 γκολ της ομάδας και δίνοντας τους 7 απ΄τους 8 βαθμούς στην ομάδα είναι ο Νιγηριανός Shikoze Udoji, ενώ τον ακολουθεί σε απόδοση ο Ανδρέας Τάτος που είναι πρώτος σε ασίστ για την ομάδα του με 3. Ο Άρης πάντως κάνει τελικές αφού ως τώρα έχει μ.ο. 9.7 ανά αγώνα, όντας όμως η πιο άστοχη ομάδα του πρωταθλήματος αφού σκοράρει ανά 17.8 τελικές. Αντίστοιχα οι Σαλονικείς δέχονται 9.3 τελικές ανά αγώνα, δεχόμενοι γκολ ανά 6.4 τελικές (3η ομάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία).

Βέροια
Τραγική ως τώρα η Βέροια που παρόλο που ξεκίνησε αήττητη και με 5 βαθμούς στις πρώτες 3 αγωνιστικές (παίρνοντας και Χ στην Λεωφορό απ΄τον Παναθηναϊκό), στην συνέχεια έκανε 5 συνεχόμενες ήττες και έδειξε σημάδια ζωής μόνο στον αγώνα της 9ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα που ενώ έχανε 0-2 απ΄το 29' κατάφερε με 2 γρήγορα γκολ (32',39') να πάρει την ισοπαλία (αν και βοήθησε το γεγονός ότι ο ΠΑΣ έμεινε απ΄το 69' με 10 παίχτες λόγω κόκκινης στον Lila). Μόλις 1 νίκη λοιπόν σε 11 αγωνιστικές για την Βέροια, ενώ έχει 4 ισοπαλίες και 6 ήττες με 8 γκολ υπέρ (2η χειρότερη επίθεση) και 19 γκολ κατά (3η χειρότερη άμυνα). Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Miljan Mrdakovic με 4 γκολ, ενώ πρώτος σε ασίστ είναι ο Νίκος Καλτσάς με 2. Και σε αυτήν τη περίπτωση το μείζον θέμα είναι η αστοχία των παιχτών της ομάδας αφού παρόλο που έχουν 11.5 τελικές ανά αγώνα, χρειάζονται 16 περίπου τελικές (15.8-η 2η πιο άστοχη ομάδα του πρωταθλήματος) για να σκοράρει. Ίδια εικόνα βλέπουμε και στην άμυνα, με την Βέροια να είναι η ομάδα που μετά τον Ολυμπιακό (και μαζί με Ατρόμητο) δέχεται τις λιγότερες τελικές ανά αγώνα (9.1), αλλά να δέχεται γκολ σε μόλις 5.3 τελικές του αντιπάλου (η χειρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα στον τομέα αυτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου