Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αξιολόγηση Superleague Part 1

Έχουμε διανύσει το 1/3 της χρονιάς ως τώρα και μιας και το πρωτάθλημα έχει διακοπή αυτό το σαββατοκύριακο για τους αγώνες της Εθνικής με τη Ρουμανία για τη πρόκριση στο Μουντιάλ, είπα να αδράξω την ευκαιρία και να κάνω μια πρώτη αξιολόγηση (με τη δική μου υποκειμενική ματιά) των ομάδων ως τώρα.
Όπως συνήθως θα σπάσω το άρθρο σε 2 μέρη για να είναι και πιο ξεκούραστο για σας και για μένα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις πρώτες 10 ομάδες στη βαθμολογία, με πρώτο φυσικά τον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός
Καμία έκπληξη που ο Ολυμπιακός βρίσκεται πρώτος στη βαθμολογία (και που θα βρίσκεται ως το τέλος), αφού οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται 3-4 σκάλες πάνω απ΄τους υπόλοιπους και πρόσφατα το απέδειξε διασύροντας με 4-0 την 2η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να έχει στις τάξεις του τον κορυφαίο Έλληνα επιθετικό (και κορυφαίο γενικά στο πρωτάθλημα) Κώστα Μήτρογλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει στις 11 αυτές αγωνιστικές 14 γκολ (με 3 χατ-τρικ ως τώρα). Επίσης έχει τους 2 πρώτους σε ασίστ στο πρωτάθλημα, τον Campbell με 7 και τον Fuster με 6. Ως τώρα οι Ερυθρόλευκοι έχουν 10 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία (με Παναιτωλικό εκτός έδρας) ενώ έχουν σκοράρει 34 γκολ και έχουν δεχτεί μόλις 3. Από'κει και πέρα είναι η πρώτη ομάδα σε τελικές προσπάθειες (14.4 ανά αγώνα) και η πιο εύστοχη (1 γκολ/4.6 τελικές). Αντίστοιχα δέχεται τις λιγότερες τελικές στο πρωτάθλημα (5 ανά αγώνα) με τους αντίπαλους να σκοράρουν εναντίον του σε κάθε 18 περίπου (18.3) τελικές.

ΠΑΟΚ
Απότομη προσγείωση για τον Δικέφαλο του Βορρά, στην τελευταία αγωνιστική. Σε μια χρονιά που οι φίλαθλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι υπάρχει μια μικρή περίπτωση να χτυπήσει το πρωτάθλημα, αφού ξεκίνησε με μόλις μια ήττα και μια ισοπαλία (εντός έδρας έχει το απόλυτο με 6/6 νίκες) στις 10 πρώτες αγωνιστικές, ήρθε η 4αρα στο "Καραϊσκάκης" για να τους δώσει να καταλάβουν ότι ακόμα δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό. Παρ'όλα αυτά ο ΠΑΟΚ δε παύει να είναι πολύ καλός φέτος και προβλέπεται να κατακτήσει εύκολα την 2η θέση και να έχει μια ακόμη ευκαιρία για να μπει στους ομίλους του Champions League. Ο ΠΑΟΚ ως τώρα έχει σκοράρει 20 γκολ (έχει δεχτεί 11) με πρώτους σκόρερ τον (κεντρικό αμυντικό) Miguel Vitor και τον Miroslav Stoch με 4, ενώ πρώτος σε ασίστ είναι ο Lucas. Ο ΠΑΟΚ κάνει 12.4 τελικές ανά αγώνα όντας αρκετά εύστοχος (1 γκολ/6.8 τελικές), ενώ αντίστοιχα δέχεται 9.8 (1 γκολ/6.8 τελικές). Μεγάλη απογοήτευση πάντως φέτος είναι ο Κλάους Αθανασιάδης που έχει σκοράρει μόλις 2 γκολ (και 2 ασίστ) όταν πέρσι στις ίδιες αγωνιστικές είχε 7.

Ατρόμητος Αθηνών
Η ομάδα του Περιστερίου έχει γίνει μόνιμος θαμώνας της πρώτης 5αδας (και δη 3αδας) του πρωταθλήματος εκμεταλλευόμενη πλήρως τη κακή κατάσταση των ΑΕΚ και ΠΑΟ. Ο πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Σπανός αργά και σταθερά έκανε τον Ατρόμητο μια απ΄τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Έτσι και φέτος ο Ατρόμητος σε αυτές τις πρώτες 11 αγωνιστικές φιγουράρει στη 3η θέση έχοντας 5 νίκες,3 ισοπαλίες και 3 ήττες (αήττητος στην έδρα του), σκοράροντας 17 γκολ (3η καλύτερη επίθεση μαζί με Αστέρα Τρίπολης) και δεχόμενη 10 γκολ (3η καλύτερη άμυνα μαζί με Εργοτέλη). Πρώτοι σκόρερ για την ομάδα είναι οι Δημήτρης Παπάδοπουλος και Stefano Napoleoni με 4 γκολ, ενώ πρώτος στις ασίστ (και 3ος στο πρωτάθλημα) είναι ο Javier Umbides με 5 (έχει και 3 γκολ). Οι Περιστεριώτες είναι 3οι σε τελικές προσπάθειες (13.8 ανά αγώνα) χωρίς να είναι βέβαια πολύ εύστοχοι αφού σκοράρουν 1 γκολ ανά 8.9 τελικές. Αντίστοιχα δέχεται τις λιγότερες τελικές μετά τον Ολυμπιακό (9.1), δεχόμενος όμως γκολ σε κάθε 10 τελικές.

Παναθηναϊκός
Κουτσά στραβά οι Πράσινοι έχουν καταφέρει να βρίσκονται στην 4η θέση (ισόβαθμοι βέβαια με Παναιτωλικό, Εργοτέλη και ΠΑΣ Γιάννενα), παρόλο που στις 4 πρώτες αγωνιστικές είχαν μόλις 1 νίκη και παρουσίαζαν μια άθλια εικόνα στο γήπεδο. Μεγάλη βέβαια συμβολή στο να αναστηθεί η ομάδα είχαν οι μεταγραφές της τελευταία στιγμής Luciano Figueroa (ειδικά αυτός), Βίκτωρας Κλωναρίδης και Abdul Ajagun (ενώ αρχίζει να δείχνει ότι βρίσκει ρυθμό και ο Daniel Pranjic), καθώς και η άνοδος του (τραυματία στην αρχή της σεζόν) Marcus Berg. Στις 11 αυτές αγωνιστικές λοιπόν ο Παναθηναϊκός έχει 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, σκοράροντας 13 γκολ αλλά δεχόμενος 11. Πρώτος σκόρερ για τον ΠΑΟ ο Berg με 4 γκολ, ενώ ο Figueroa έχει 3 σε 6 αγώνες (τα 2 εκ των οποίων έδωσαν νίκες στην ομάδα).Στις ασίστ την πρωτιά μοιράζονται οι Zeca και Abeid με 2 έκαστος. Οι Πράσινοι κάνουν πολλές τελικές (11.5) ανά αγώνα αλλά δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχοι αφού σκοράρουν ανά 9.8 τελικές, ενώ αντίστοιχα οι αντίπαλοι του, του κάνουν 9.1 τελικές ανά αγώνα και σκοράρουν 1 γκολ ανά 9.2 τελικές.

Παναιτωλικός
Ισόβαθμοι και αυτοί στην 4η θέση οι Αγρινιώτες κάνουν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα ως τώρα έχοντας ως οχυρό την έδρα τους (4 νίκες και 2 ισοπαλίες), που ακόμα και ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός άφησε βαθμούς (0-0). Αντίθετα μεγάλο μείον ως τώρα για  τον Παναιτωλικό είναι οι τα εκτός έδρας ματς στα οποία δεν έχει γευτεί τη χαρά της νίκης, κάτι που αν διορθώσει μπορεί να βρεθεί ακόμα ψηλότερα. Συνολικά ως τώρα ο Παναιτωλικός έχει 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες, έχοντας την 2η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 7 γκολ, ενώ έχει σκοράρει 13. Πρώτοι σκόρερ για την ομάδα οι Henri Camara και Milan Bojovic με 4 γκολ, ενώ στις ασίστ την πρωτιά έχει ο Γιώργος Θεοδωρίδης με 3. Η ομάδα του Αγρινίου κάνει μόλις 9.6 τελικές ανά αγώνα, σκοράροντας 1 γκολ ανά 8.2 εξ αυτών, ενώ αντίθετα δέχεται 9.4 τελικές και δέχεται γκολ ανά 14.7 τελικές. 

Εργοτέλης
"Εργο-τέλεια" η ομάδα της Κρήτης ως τώρα, αφού παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και έχοντας την 3η καλύτερη άμυνα (10 γκολ) στο πρωτάθλημα φιγουράρει στην 4η θέση μαζί με τις άλλες 3 ομάδες που ανέφερα. Ως τώρα ο Εργοτέλης έχει 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες σκοράροντας 14 γκολ, ενώ εντός έδρας είναι αρκετά δυνατός με 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Πρώτος σκόρερ ως τώρα για τους Κρητικούς είναι ο Δημήτρης Διαμαντάκος με 3 γκολ, ενώ στις ασίστ πρώτος είναι ο 'Αγγελος Χαντί με 4. Ο Εργοτέλης μέχρι τώρα κάνει 9.3 τελικές ανά αγώνα και σκοράρει ανά 7.3 τελικές, ενώ παρόλο που δέχεται 12.5 τελικές απ΄τους αντιπάλους του ανά αγώνα, δέχεται γκολ σε 13.8 εξ'αυτών.
Μεγάλο πλήγμα για την ηρακλειώτικη ομάδα είναι ο σοβαρός τραυματισμός ενός απ΄τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος ως τη στιγμή που τραυματίστηκε) παίχτες της, του Βραζιλιάνου Bambam που θα χάσει όλο το πρωτάθλημα λόγω ρήξης χιαστών.

ΠΑΣ Γιάννενα
Οι Ηπειρώτες συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι (4η θέση) αν και η αλήθεια είναι ότι δεν παίζουν ούτε στο ελάχιστο το ποιοτικό ποδόσφαιρο που έπαιζαν πέρσι με τον Χριστόπουλο στον πάγκο. Όλοι όμως ελπίζουν ότι με την απομάκρυνση του Σάββα Παντελίδη (που κατά πολλούς έχει τη μεγάλη ευθύνη για την κακή εικόνα της ομάδας) και την άφιξη του Σάκη Τσιώλη η ομάδα θα δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που δεν αποδίδει καλά. ο ΠΑΣ βρίσκεται στην 4η θέση έχοντας 5 νίκες (όλες εντός έδρας όμως), 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, σκοράροντας 13 γκολ και δεχόμενη 12. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα των Ιωαννίνων είναι ο (αμυντικός χαφ) Σταύρος Τσουκαλάς (ενώ ακολουθούν 4 παίχτες με 2 γκολ) ενώ στις ασίστ τη πρωτιά μοιράζονται οι Emiljano Vila και Christian Chavez με 2. Ο ΠΑΣ κάνει 9.8 τελικές ανά αγώνα ως τώρα στο πρωτάθλημα, σκοράροντας ανά 9.3 τελικές, ενώ αντίστοιχα δέχεται 10.1 τελικές και δεχόμενος γκολ ανά 9.3 τελικές.

Αστέρας Τρίπολης
Κακό ξεκίνημα για τον Αστέρα ως τώρα αφού δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή πολύ καλή ομάδα του Τσιώλη, ο οποίος μάλιστα είναι πλέον παρελθόν (πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα της ομάδας). Βέβαια η ομάδα παραμένει αήττητη στην έδρα της (που παραδοσιακά είναι πολύ δύσκολη για κάθε αντίπαλο), αλλά πρώτον έχει 3 ισοπαλίες εκεί και δεύτερον δεν έχει νίκη εκτός έδρας. Συνολικά ο Αστέρας έχει 3 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ παρόλο που έχει την 3η καλύτερη επίθεση με 17 γκολ έχει δεχτεί 14 γκολ. Απόλυτος πρωταγωνιστής για τους Αρκάδες ο Pablo De Blasis που είναι πρώτος σκόρερ με 5 γκολ και πρώτος σε ασίστ με 3. Ο Αστέρας είναι 2ος σε τελικές στο πρωτάθλημα αφού κάνει 14.1 ανά αγώνα χωρίς να είναι όμως τόσο εύστοχος σκοράροντας ανά 9.1 τελικές. Αντίστοιχα δέχεται 10.3 τελικές ανά αγώνα, με τους αντίπαλους να σκοράρουν ανά 8.1 τελικές.

ΑΕΛ Καλλονή
Οι νεοφώτιστοι είναι η έκπληξη του πρωταθλήματος ως τώρα, αφού στην παρθενική τους συμμετοχή αντί να παλεύουν για την σωτηρία όπως οι περισσότερες ομάδες στο παρελθόν, αυτοί ρίχνουν κλεφτές ματιές στην 5αδα (άλλωστε μόλις 2 βαθμοί τους χωρίζουν απ΄τις ομάδες που είναι εκεί). Άξιο αναφοράς είναι ότι έχει καταφέρει να βρίσκεται στη θέση αυτή μην έχοντας αγωνιστεί στην φυσική της έδρα ως τώρα, αφού γίνονται έργα στο γήπεδό της και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα καταφέρει να αγωνιστεί εκεί έστω στον β' γύρο του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ομάδα να παίζει μόνιμα εκτός έδρας, αγωνιζόμενη σε διαφορετικά γήπεδα (με λίγο πιο σταθερό αυτό του ΟΑΚΑ). Παρ'όλα αυτά λοιπόν η ομάδα απ΄την Μυτιλήνη είναι στην 8η θέση μαζί με Αστέρα και Πανιώνιο, έχοντας 5 νίκες και 6 ήττες σκοράροντας 13 γκολ και δεχόμενη 17. Πρώτοι σκόρερ για την Καλλονή είναι οι Leozinho (πρώτος και στις ασίστ με 4), Jonan Garcia και Marcelo Alves με 3 γκολ. Η Καλλονή κάνει 10.2 τελικές ανά αγώνα και σκοράρει ανά 8.6 τελικές, ενώ δέχεται απ΄τους αντιπάλους 11.6 τελικές ανά αγώνα και δέχεται γκολ ανά 7.5 τελικές.

Πανιώνιος
Αρκετά καλή παρουσία ως τώρα για τους Κυανέρυθρους που για άλλη μια χρονιά αγωνίζονται με νέους παίχτες επί τον πλείστον στην 11αδα τους. 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες ο απολογισμός τους ως τώρα, έχοντας βγάλει ένα δύσκολο πρόγραμμα που περιελάμβανε ΠΑΟ εντός, ΠΑΟΚ εκτός, Ολυμπιακό εντός, ΠΑΣ εκτός και Ατρόμητο εντός. Ο Πανιώνιος έχει σκοράρει στις 11 αυτές αγωνιστικές 14 φορές και έχει δεχτεί 15, με τον Χρήστο Αραβίδη να έχει βάλει τα 6 από αυτά (3ος σκόρερ στο πρωτάθλημα μαζί με τον Saviola), ενώ Κούρος, Μενδρινός, Ντούνης και Γιάννου έχουν από 1 ασίστ. Παρόλο που η ομάδα της Νέας Σμύρνης κάνει πολύ λίγες τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι (7.8) είναι η 2η πιο εύστοχη ομάδα (μαζί με Ξάνθη) μετά τον Ολυμπιακό αφού σκοράρει ανά 6.1 τελικές. Αντίστοιχα οι αντίπαλοι του έχουν κόντρα στον Πανιώνιο 12 τελικές ανά αγώνα, αλλά σκοράρουν 1 γκολ ανά 8.8 τελικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου