Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Φοβίες που μου δημιούργησαν οι ταινίες

Μια απ΄τις ιδιότητες των ταινιών είναι να καταφέρνουν να μας δημιουργούν συναισθήματα. Συναισθήματα καλά αλλά και συναισθήματα άσχημα. Ένα από αυτά είναι ο φόβος, συναίσθημα που το έχουμε κυρίως σε θρίλερ και ταινίες τρόμου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ταινίες έχουν επηρεάσει εμένα και πολύ κόσμο και αποτέλεσμα είναι να έχουμε-για μικρό (ή μεγάλο) διάστημα-φοβίες με κάποια πράγματα.
Σήμερα θα αναφέρω αυτά που εμένα με τρόμαξαν όταν έβλεπα τις αντίστοιχες ταινίες σε μια προσπάθεια να τα εξορκίσω (και καλά). Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα....

Πουλιά
Η ταινία που μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι τα συμπαθέστατα αυτά ζώα ήταν το "The Birds" του μετρ του τρόμου Alfred Hitchcock. Για όποιον δεν την έχει δει την ταινία (να τη δείτε, είναι πολύ καλή ταινία) η υπόθεση είναι η εξής: Σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια με την ονομασία Bodega Bay, ένας μεγάλος αριθμός πουλιών αρχίζει μυστηριωδώς και επιτίθεται στους κατοίκους με φοβερή μανία, αναγκάζοντάς τους να ταμπουρωθούν μέσα στα σπίτια τους για να γλυτώσουν. Προφανώς αν απλά διαβάζετε το στόρυ και δεν το έχετε δει, δε μπορείτε να αντιληφθείτε το πόσο τρομακτικά είναι τα πουλιά στην ταινία, αλλά αν το δείτε θα καταλάβετε. Κατά τη γνώμη μου η κορυφαία (και πιο ενδεικτική σκηνή είναι αυτή: 

Μπάνιο στην μπανιέρα
Μιας και ανέφερα τον Hitchcock δε γίνεται να μην αναφέρω την πιο γνωστή του ταινία το "Psycho" και μια απ΄τις πιο κλασσικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτή που η Janet Leigh ως Marion Crane, μπαίνει να κάνει αμέριμνη το μπάνιο της και ξαφνικά η κουρτίνα ανοίγει και μια φιγούρα αρχίζει και την μαχαιρώνει μέχρι θανάτου. Αν και αποκλείω να υπάρχει άνθρωπος στη Γη που να μην καταλαβαίνει σε τι αναφέρομαι, ιδού και το βίντεο της σκηνής:

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ μέχρι σήμερα δεν κάνω ποτέ μπάνιο με τη πλάτη γυρισμένη στη πόρτα (και δε κάνω πλάκα). Το concept της σκηνής αυτής το ακολούθησαν πολλοί σκηνοθέτες στις ταινίες του, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να βλέπουμε φόνους την ώρα που το θύμα έκανε "αμέριμνα" το μπάνιο του.

Μπάνιο στη θάλασσα
Η φοβία με τη θάλασσα πιστεύω ότι ήταν κοινή για όλους όσους είδαν το "Jaws" (ελληνιστί "Τα σαγόνια του καρχαρία"). Αυτή ήταν η 1η ταινία που μας έκανε να κοιτάμε 2 και 3 φορές γύρω μας όταν κολυμπούσαμε στη θάλασσα μήπως δούμε κανένα πτερύγιο....Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές παρόμοιες ταινίες με καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια, χταπόδια, πιράνχας και άλλα θαλάσσια πλάσματα που έκαναν την θάλασσα αφιλόξενο μέρος για κολύμπι.

Ύπνος
Είχα την ατυχία να δω σε μικρή ηλικία μια απ΄τις πιο τρομακτικές σειρές ταινιών τρόμου (την πιο τρομακτική εκείνη την εποχή), το "Nightmare on Elm Street". Το πόσο τρομακτική ήταν η 1η ταινία φαίνεται απ΄το γεγονός ότι είχε 4 sequels και 1 remake. Χωρίς υπερβολή θυμάμαι ότι ως πιτσιρικάς αυτή η ταινία (και οι επόμενες) ήταν ο ορισμός της ταινίας τρόμου. Ο κακός της ταινίας Freddy Krueger είναι μια τρομακτική φιγούρα με καμένο πρόσωπο και ένα δεξί χέρι που αντί για δάχτυλα έχει κοφτερές λεπίδες (είναι το ομορφόπαιδο της φωτογραφίας του άρθρου). Ο Freddy έχει την ικανότητα να εισχωρεί στα όνειρα των θυμάτων του (κυρίως παιδιά) και να τα σκοτώνει στον ύπνο τους. Ούτε καν μπορώ να θυμηθώ πόσους εφιάλτες είδα στο Δημοτικό με τον τύπο αυτόν, αφού είδα τις ταινίες αυτές και μετά (και σίγουρα δεν ήμουν ο μόνος).

Κούκλες
Εντάξει. Ίσως αυτό να μην είναι ακριβώς σοβαρή φοβία μου. Αλλά πείτε μου όσοι είδατε την σειρά ταινιών τρόμου με τον Chucky την κούκλα του Σατανά, δεν αρχίσατε λίγο να κοιτάτε τις κούκλες με άλλο μάτι; Για όσους δε την γνωρίζουν, στη συγκεκριμένη σειρά ταινιών που ξεκίνησε με τον τίτλο "Child's Play" και είχε άλλα 5 sequels, το πνεύμα ενός serial killer μπαίνει σε μια κούκλα (τον Chucky που λέγαμε). Η συνέχεια της ιστορίας νομίζω είναι προφανής... Στο 3ο sequel με τον τίτλο "Bride of Chucky" μάλιστα αποκτάει και γκόμενα, μια κούκλα ντυμένη νύφη και σκοτώνουν μαζί. Όσο να είναι βλέποντας αυτές παθαίνεις ένα ψυχολογικό με τις κούκλες.

Καθρέφτες
Ένα από τα πιο κλασσικά μοτίβα των ταινιών τρόμου. Πόσες φορές δεν κοιταχτήκατε στον καθρέφτη (ειδικά σε αυτόν του μπάνιου) και νομίζετε ότι κάτι είδατε ή ότι άμα πάρετε το βλέμμα σας και ξανακοιτάξετε πάλι θα δείτε κάποιον να στέκεται πίσω σας; Πάρτε ένα δείγμα στο παρακάτω βίντεο...

Υπάρχει μάλιστα και ταινία τρόμου με αυτό το θέμα, το οποίο έχει τίτλο "Mirrors" (πολύ καλή αν σας αρέσει αυτό το είδος) που έχει να κάνει με το πως ένα κακό πνεύμα σκοτώνει χρησιμοποιώντας τους καθρέφτες (και γενικά ότι δημιουργεί αντανάκλαση). Υπάρχει και sequel αλλά δεν ήταν τόσο καλό.

  Αυτές ήταν μερικές απ΄τις φοβίες που δημιούργησαν (και) σε μένα οι ταινίες. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό ή δεν τις έχω (αλλά τις έχει κάποιος άλλος). Όποιος θέλει λοιπόν είναι ελεύθερος να σχολιάσει και να μας πει τη γνώμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου