Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ένα βήμα πριν το Λονδίνο...Μέρος 1ο

Επιτέλους τελείωσε ο Γολγοθάς του Top16 της Euroleague και βγήκαν τα ζευγάρια των 8 ομάδων που θα παλέψουν για μια θέση στο Final 4 που θα διεξαχθεί σε 1 μήνα περίπου από τώρα στο Λονδίνο. Γολγοθάς λοιπόν αφού οι 16 ομάδες ξεκίνησαν τους αγώνες τους από...πέρσι (27 Δεκεμβρίου του 2012 ο 1ος αγώνας) και παίζαν μέχρι αρχές Απρίλη (14 αγωνιστικές).
Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής, όπου όλα ήταν ρευστά και ουσιαστικά η κάθε ομάδα μπορούσε να παίξει με τον οποιονδήποτε στην επόμενη φάση. Τελικά οι ομάδες που τα κατάφεραν ήταν η Real Madrid, η Cska Moscow, η Anadolu Efes και ο Παναθηναϊκός απ΄τον έναν όμιλο (Όμιλος E) και η Barcelona, ο Ολυμπιακός, η Maccabi Tel Aviv και η Caja Laboral απ΄τον άλλον (Όμιλος ΣΤ'). Για να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου είχα πετύχει τις 6 απ'αυτές στις προβλέψεις που έκανα στα 2 προηγούμενα άρθρα μου (Όμιλος Ε και Όμιλος ΣΤ') ενώ απ΄το 1ο ματς που την είδα, πίστεψα στην πρόκριση της Caja Laboral που με τον Tabak στον πάγκο ήταν άλλη ομάδα τελείως. Ας συνεχίσω όμως στα σημαντικά. Τα ζευγάρια λοιπόν των "8" είναι: Barcelona-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Anadolu Efes, Real Madrid-Maccabi Tel Aviv και Cska Moscow-Caja Laboral με τις ομάδες που γράφω πρώτες σε κάθε ζευγάρι να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Οι ομάδες θα παίξουν στις 3 νίκες και η σειρά των αγώνων θα είναι 2-2-1 (2 στην έδρα της ομάδας που έχει το πλεονέκτημα έδρας, 2 στην έδρα της άλλης ομάδας και επιστροφή-αν χρειαστεί 5ο ματς-στην έδρα της 1ης). Οι αγώνες ξεκινάνε την Τρίτη 9 Απριλίου με το ζευγάρι Barcelona-Παναθηναϊκός, ενώ τα υπόλοιπα ζευγάρια αγωνίζονται την Τετάρτη 10 Απριλίου. Ας δούμε λοιπόν την κάθε ομάδα ξεχωριστά και στο τέλος θα κάνω τις καθιερωμένες προβλέψεις. Σήμερα θα δούμε τα 2 ζευγάρια και αύριο τα άλλα 2 ζευγάρια.

Barcelona
Είναι η ομάδα που πήρε τη πρόκριση (και την πρωτιά του ομίλου) πιο άνετα από οποιαδήποτε ομάδα του Τop16 έχοντας ρεκόρ 13-1 χάνοντας μόνο απ΄την Khimki στον 2ο αγώνα του ομίλου, ενώ συνολικά φέτος έχει 22-2 δείχνοντας ότι είναι το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου. Η Barcelona είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση, έχοντας ως τώρα μ.ο. 80.2 πόντους, ενώ στο Top16 ήταν ακόμη καλύτερη έχοντας 82.2 πόντους (καλύτερη επίθεση). Αντίστοιχα έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης δεχόμενη κατά μέσο όρο μόλις 67.6 πόντους (70.4 στο Top16, έχοντας τη 3η καλύτερη άμυνα). Οι παίχτες που ήταν οι στυλοβάτες της ομάδας ως τώρα είναι οι:
  • Ante Tomic: Ο Κροάτης σέντερ είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος στη θέση του στην φετινή διοργάνωση. Ως τώρα κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Euroleague, έχοντας μέσο όρο 11.8 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.2 μπλοκ. Ειδικά στο Top16 ανέβασε κατά πολύ την απόδοση του, αφού είχε 14.2 πόντους (8.6 στον πρώτο γύρο), 6.5 ριμπάουντ (5.2 στον πρώτο γύρο) , 2 ασίστ (1.5 στον πρώτο γύρο)  και 0.9 μπλοκ (1.1 στον πρώτο γύρο).  Καλύτερο παιχνίδι του Tomic στο Top 16 ήταν αυτό με την Siena, όπου έχοντας 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει με 85-66 την ιταλική ομάδα, η οποία ως εκείνη τη στιγμή ήταν ασταμάτητη έχοντας ξεκινήσει με 5/5 νίκες στον όμιλο.
  • Juan Carlos Navarro: Ο αρχηγός της ισπανικής ομάδας είναι άλλη μια χρονιά απ΄τους ηγέτες της ομάδας έχοντας ως τώρα στην Euroleague 12.3 πόντους, 2.4 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ. Στο Top16 είχε 11.7 πόντους, 2.6 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ, ταλαιπωρήθηκε όμως αρκετά από τραυματισμούς και μάλιστα έλειψε και από 4 αγώνες. Τραυματίας ακούγεται ότι είναι και τώρα, με τους Ισπανούς να λένε ότι είναι αμφίβολος για τους πρώτους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, κάτι όμως που μπορεί να είναι και κόλπο (το ίδιο έκαναν και το 2011 που πάλι στους "8" αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό και έλεγαν ότι ο Navarro είναι τραυματίας). Πάντως αν είναι όντως τραυματίας, θα πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για τους Καταλανούς. Καλύτερο ματς του Navarro στο Top16 ήταν με αντίπαλο την Khimki (71-69 υπέρ της Barcelona) όπου σκόραρε 19 πόντους (5/10 τρίποντα), έδωσε 4 ασίστ και πήρε 2 ριμπάουντ.
  • Pete Mickeal: Απ΄τους καλύτερους παίχτες (και) φέτος για την ομάδα της Βαρκελώνης ο 35χρονος Αμερικάνος φόργουορντ, κάτι που τον καθιστά τεράστια απώλεια για την ομάδα του στα ματς με τους Πράσινους. Οι γιατροί διέγνωσαν πριν 2 βδομάδες πνευματική εμβολή στον Mickeal με αποτέλεσμα η χρονιά να τελειώσει απρόσμενα γι'αυτόν μια και θα πρέπει να μείνει εκτός γηπέδων για 4 μήνες. Ως τώρα στη διοργάνωση ο Αμερικάνος φόργουορντ είχε 11.3 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα, ενώ στο Top16 μέτρησε 11.9 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα. Η απώλεια του είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τον τραυματισμό του Xavi Rabaseda (2.7 πόντους-1.1 ριμπάουντ φέτος) με τον Xavi Pascual να έχει τεράστιο πρόβλημα στη θέση 3, αφού εκεί έχει πλέον τον Joe Ingles και τον 19χρονο Alejandro Abrines (ο οποίος πάντως είχε 21 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 21 λεπτά κόντρα στη Maccabi στο τελευταίο ματς!!!). Το καλύτερο ματς του Mickeal στο Top16 ήταν στην νίκη της Barcelona επί της Caja Laboral (εκτός έδρας) με σκορ 90-79. Στο ματς αυτό ο Αμερικάνος σκόραρε 23 πόντους, πήρε 5 ριμπάουντ και έκανε και 1 κλέψιμο.
  • Erazem Lorbek: O 29χρονος Σλοβένος σέντερ είναι απ΄τους πιο έμπειρους παίκτες της διοργάνωσης και ένας απ΄τους καλύτερους στη θέση του και το αποδεικνύει και φέτος. Ως τώρα στη διοργάνωση ο Lorbek έχει 9.8 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο, ενώ στο Top16 οι αντίστοιχοι αριθμοί του είναι 10.2 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ. Καλύτερο ματς του Σλοβένου στο Top16 ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στο Σεφ (90-77 νίκησε η Barcelona) όπου είχε 21 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ.
  • Marcelinho Huertas: Δε ξέρω αν το έχω ξαναπεί (πολύ πιθανό,γιατί έχω την τάση να επαναλαμβάνομαι) αλλά ο συγκεκριμένος παίχτης είναι απ΄τις αδυναμίες μου (όπως και πολλοί άλλοι Βραζιλιάνοι). Όχι άδικα όμως αφού ο 30χρονος γκαρντ είναι εξαιρετικός τα τελευταία χρόνια με τη φανέλα της Caja Laboral αλλά (από πέρσι) και με της Barcelona. Φέτος ο Huertas έχει στη διοργάνωση 8.2 πόντους, 3.6 ασίστ και 2 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ στο Top16 είχε 7.4 πόντους, 4.3 ασίστ και 2 ριμπάουντ αντίστοιχα. Καλύτερο ματς του Βραζιλιάνου, αυτό με την Fenerbahce στην Τουρκία. Ματς στο οποίο βέβαια η Barcelona ήταν καταιγιστική (99-60) και όλοι οι παίχτες κάναν εξαιρετική εμφάνιση, όμως ο Huertas ξεχώρισε αφού ήταν εκπληκτικός με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.
  • Nate Jawai: Σκοπός μου ήταν να γράψω μόνο 5 παίχτες, αλλά θα ήταν κρίμα να μην αναφέρω τον συμπαθέστατο (σαν φιγούρα και όχι μόνο) 26χρονο Αυστραλό. Ο ύψους 2.07 μέτρων και βάρους 128 κιλών σέντερ, είναι ίσως ο μόνος παίχτης που μπορεί να τα βάλει με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη του Παναθηναϊκού. Σε αντίθεση όμως με τον Έλληνα σέντερ ο Αυστραλός πηδάει ψηλότερα, είναι πιο γρήγορος και με πιο πολύ αντοχή. Φέτος ο Jawai κάνει μια πολύ καλή χρονιά, έχοντας ως τώρα 7.6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 0.8 μπλοκ μέσο όρο, ενώ στο Top16 είχε αντίστοιχα 7.4 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Καλύτερο ματς για τον θηριώδη σέντερ ήταν στην Ιταλία κόντρα στην Siena την προτελευταία αγωνιστική. Στο ματς αυτό ο Αυστραλός ήταν απολαυστικός αφού είχε 22 πόντους, 12 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 1 ασίστ βοηθώντας την ομάδα του να πάρει μια δύσκολη νίκη με 77-69.

Παναθηναϊκός
Δεν ήταν λίγοι αυτοί, που στην αρχή της χρονιάς πίστευαν ότι οι Πράσινοι δεν θα τα καταφέρουν να φτάσουν ως εδώ. Ακόμα και όταν έκαναν τις διορθωτικές αλλαγές που έπρεπε στο ρόστερ (Lasme  αντί Armstrong, Gist αντί Panko και Banks αντί Kitchen), όλοι έλεγαν ότι το Top16 θα ήταν το ταβάνι τους. Οι Πράσινοι όμως απέδειξαν ότι δεν μπορείς να υποτιμάς ποτέ μια ομάδα που έχει 6 αστέρια ραμμένα στη φανέλα και σε όσα ματς χρειάστηκε, έδειξαν χαρακτήρα και πήραν τη νίκη. Βέβαια η αποστολή τους απέναντι στην Barcelona (και με μειονέκτημα έδρας) μόνο εύκολη δεν είναι αλλά ο Παναθηναϊκός το έχει ξανακάνει το 2011, όπου με μειονέκτημα έδρας απέκλεισε την Barcelona απ΄το Final 4 που γινόταν μάλιστα στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια σήκωσε και το τρόπαιο. Στο Top16 ο Παναθηναϊκός είχε 9 νίκες και 5 ήττες και τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου του, ενώ το συνολικό του ρεκόρ φέτος στη διοργάνωση είναι 15 νίκες και 9 ήττες. Οι Πράσινοι στηρίχθηκαν κυρίως στην άμυνα και αυτό φαίνεται στο ότι παρόλο που έχουν μια απ΄τις χειρότερες επιθέσεις στη διοργάνωση (72.9 πόντοι), έχουν τη 2η καλύτερη άμυνα δεχόμενοι 70.4 πόντους ανά αγώνα. Στο Top16 μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε τη καλύτερη άμυνα δεχόμενος μόλις 69.1 πόντους, όντας βέβαια πάλι κακός στην επίθεση (71.5 πόντοι). Οι κορυφαίοι του παίχτες ως τώρα στην διοργάνωση είναι οι:
  • Δήμητρης Διαμαντίδης: Ποιος άλλος θα έβαζα πρώτο, παρά τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίχτη και ηγέτη του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Τι και αν σε έναν μήνα κλείνει τα 33 του, ο 3D των Πρασίνων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας. Ως τώρα στη διοργάνωση ο Έλληνας γκαρντ έχει 8.2 πόντους, 6.3 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα, με τους αριθμούς του στο Top16 να είναι 7.3 πόντοι, 6.3 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα. Η καλύτερη του εμφάνιση στο Top16 ήταν απέναντι στην Real εκτός έδρας όπου σε ένα πολύ κομβικό για την πρόκριση ματς (η Malaga ήταν 1 νίκη πίσω και με πλεονέκτημα στην ισοβαθμία) οδήγησε τους Πράσινους στην νίκη με 74-73. Στο ματς αυτό ο Διαμαντίδης είχε 14 πόντους, 8 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.
  • Stephane Lasme: Ο 30χρονος Γκαμπονέζος φόργουορντ (αν και στον Παναθηναϊκό παίζει κυρίως ως σέντερ) αποδεικνύει σε κάθε ματς ότι ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλά που τον απέκτησε. Κέρβερος στην άμυνα, θυμίζοντας σε πολλούς οπαδούς του Παναθηναϊκού τον Stojan Vrankovic, αλλά και εκπληκτικός στην επίθεση εκεί που έχει βρει κώδικά επικοινωνίας με τον Διαμαντίδη, με τις συνεργασίες τους να θυμίζουν αυτές που ο Έλληνας γκαρντ έκανε για πολλά χρόνια με τον Mike Batiste. Ως τώρα ο Lasme έχει στη διοργάνωση μέσο όρο 9.4 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 2 μπλοκ, ενώ στο Top16 οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 9 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ. Το καλύτερο παιχνίδι του Lasme ήταν εντός έδρας με την Bamberg (76-73) στο οποίο είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 μπλοκ.
  • Jonas Maciulis: Μηχανή σκοραρίσματος ο 28χρονος Λιθουανός φόργουορντ, ο οποίος είναι και ο 1ος σκόρερ της ομάδας. Βέβαια δεν κάνει μόνο αυτά αφού προσφέρει και σε άλλους τομείς παίρνοντας ριμπάουντ, κλέβοντας μπάλες αλλά και παίζοντας πολύ καλή άμυνα. Ως τώρα ο Λιθουανός έχει 10.7 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ στο Τop16 έχει αντίστοιχα 11.4 πόντους και 3.7 ριμπάουντ. Την καλύτερη εμφάνιση του ο Maciulis την έκανε στη Γερμανία απέναντι στην Alba Berlin, νικώντας την ουσιαστικά μόνος του (79-73 ο Παναθηναϊκός) και δίνοντας την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο Top16 στην ομάδα του. Ο Λιθουανός σκόραρε 28 πόντους και πήρε 1 ριμπάουντ.
  • Roko Ukic: Και εκεί που η γκρίνια των φιλάθλων του Παναθηναϊκού για την απόδοση του 28χρονου γκαρντ είχε φτάσει στο peak του, ο Κροάτης αναστήθηκε και άρχισε να κάνει εκπληκτικά παιχνίδια στο Top16. Το παιχνίδι βέβαια που σηματοδότησε την άνοδο της απόδοσης του ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ανακηρύχτηκε MVP. Από το ματς αυτό και μετά όλοι είδαμε τον Ukic που ξέραμε τόσα χρόνια και που ξεχώρισε σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Φέτος ο Ukic μετράει μέσο όρο 9.3 πόντους, 2,7 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ, ενώ στο Top16 είχε 8.9 πόντους, 3.5 ασίστ και 3.1 ριμπάουντ (τα αντίστοιχα νούμερα στον πρώτο γύρο ήταν 10.1 πόντοι, 1.6 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ). Επειδή είχα μια δυσκολία να επιλέξω το καλύτερο ματς του Κροάτη, θα κάνω τη διαφορά σε αυτόν και θα βάλω 2 ματς στα οποία ήταν εξαιρετικός. Το πρώτο είναι με την Zalgiris Kaunas στη Λιθουανία (78-73 υπέρ των Πράσινων) που πήρε πάνω του την ομάδα έχοντας 21 πόντους, 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ και το δεύτερο στο ακριβώς επόμενο παιχνίδι με την Anadolu Efes μες στην Αθήνα (75-62 νίκη του Παναθηναϊκού), όπου πάλι ήταν ο ηγέτης της ομάδας έχοντας 13 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ.
  • Michael Bramos: Παίχτης-εργαλείο (το αγαπημένο μου είδος παίχτη) που και θα βάλει τους πόντους όταν πρέπει και θα παίξει την καλή άμυνα στον αντίπαλο του και γενικά θα κάνει ότι χρειάζεται η ομάδα μες στο παιχνίδι. Ο 25χρονος Έλληνας φόργουορντ (παίζει και γκαρντ) έχει ως τώρα στη διοργάνωση 7.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, ενώ στο Top16 είχε αντίστοιχα 8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ. Το καλύτερο ματς του Bramos ήταν με την Cska την τελευταία αγωνιστική (18 πόντοι με  4/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ), αλλά επειδή δεν ήταν νικηφόρο θα επιλέξω ως καλύτερο του αυτό της 1ης αγωνιστική του Top16, όπου ο Bramos με 15 πόντους (5/9 τρίποντα), 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ ήταν ο καλύτερος παίχτης του Παναθηναϊκού κόντρα στην Zalgiris Kaunas στο ΟΑΚΑ (67-66), επιτρέποντας στους Πράσινους να ξεκινήσουν με το δεξί.
  • James Gist: Όπως και πάνω παραβαίνω τον κανόνα μου των 5 παιχτών, για να αναφέρω έναν παίχτη που ήρθε στο τέλος της κανονικής περιόδου της Euroleague απ΄την Unicaja Malaga (ανταλλαγή με τον Andy Panko) και άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας. Ο 26χρονος Αμερικάνος φόργουορντ έδωσε ενέργεια, ουσία και (πολύ) θέαμα στους Πράσινους και έγινε πολύ γρήγορα ένας απ΄τους αγαπημένους παίχτες των φιλάθλων της ομάδας. Φέτος ο Gist έχει 7.8 πόντους και 4.6 ριμπάουντ στη διοργάνωση, ενώ συγκεκριμένα στο Top16 είχε 7.3 πόντους και 4.4 ριμπάουντ. Κορυφαίο ματς για τον Αμερικάνο στο Top16 αυτό κόντρα στην προηγούμενη του ομάδα (78-73 υπέρ των Πρασίνων), την οποία και "σκότωσε" έχοντας 17 πόντους (3/5 τρίποντα), 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Cska Moscow
Οι Ρώσοι είναι το δεύτερο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου που τους πήρε μέσα απ΄τα χέρια πέρσι ο Ολυμπιακός. Η πορεία τους στο Top16 είχε τα πάνω της και τα κάτω της αφού ξεκίνησαν  με 4 συνεχόμενες νίκες, στη συνέχεια κάναν 3 ήττες (που την έριξαν στην 3η θέση του ομίλου) και τελείωσαν με 6/6 νίκες και τη 1η θέση του ομίλου. Συνολικά στη διοργάνωση η Cska έχει 20 νίκες και 4 ήττες. Στη διοργάνωση ως τώρα η Cska σκοράρει μ.ο. 78.3 πόντους και δέχεται 70.4 (2η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης μαζί με Παναθηναϊκό), ενώ στο Top16 οι αριθμοί δεν διαφοροποιήθηκαν πολύ αφού σκόραρε 78.2 πόντους και δέχθηκε 70.1 (2η καλύτερη άμυνα του Top16). Οι παίχτες-κλειδιά των Ρώσων ως τώρα είναι οι:
  • Nenad Krstic: Ο 29χρονος Σέρβος σέντερ δεν επέστρεψε στο ΝΒΑ όπως ο Andrei Kirilenko και ελπίζει ότι φέτος θα καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο που δε πήρε πέρσι. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε οδηγεί την ομάδα του με τις εμφανίσεις του, αφού ως τώρα έχει πολύ καλή παρουσία με 13.3 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο, ενώ στο Top16 μέτρησε αντίστοιχα 12.9 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Όπως και στον Bramos παραπάνω θα επιλέξω ένα ματς που ήταν νικηφόρο ως καλύτερο του, αφού το καλύτερό του από θέμα αριθμών είναι αυτό με την Unicaja Malaga (ήττα εντός έδρας 94-81) που είχε 23 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 1 ασίστ. Θα επιλέξω λοιπόν ως καλύτερό του στο Top16 το ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Anadolu Efes (90-71 υπέρ της Cska) που είχε 22 πόντους, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 μπλοκ.
  • Viktor Khryapa: Ο 30χρονος Ρώσος φόργουορντ είναι παίχτης που τα κάνει όλα και συμφέρει σε άμυνα και επίθεση (αυτό που λέμε "παίχτης-ορχήστρα"). Μια ματιά στους αριθμούς του θα σας κάνει να καταλάβετε τι εννοώ...Στην διοργάνωση ως τώρα ο Khryapa έχει 10.3 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1 μπλοκ μέσο όρο. Τα αντίστοιχα νούμερά του στο Top16 είναι 11.1 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 0.9 μπλοκ. Αναμφισβήτητα ένας παίχτης που δεν υπάρχει παρόμοιος του στην Ευρώπη (πέραν του Διαμαντίδη). Το καλύτερο παιχνίδι του στο Top16 ο Khryapa το έκανε κόντρα στην Bamberg (90-83 νίκη Cska) όπου μέτρησε 19 πόντους (3/5 τρίποντα), 14 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 1 ασίστ!
  • Milos Teodosic: Ο, γνωστός απ΄τη θητεία του στον Ολυμπιακό, 26χρονος Σέρβος γκαρντ δείχνει και φέτος ότι πρόκειται για μεγάλη πάστα παίχτη, αρκεί να συγκρατεί τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Είναι ο κλασσικός τύπος παίχτη που μπορεί να σου κερδίσει ένα ματς μόνος του, αλλά και να στο χάσει απ΄τις επιπόλαιες ενέργειές του. Στη διοργάνωση φέτος μετράει 13.2 πόντους, 5.1 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα, μέσοι όροι που οφείλονται περισσότερο στην άνοδο της απόδοσής του στο Top16, κυρίως στην επίθεση. Εκεί ο Σέρβος είχε 15.3 πόντους (10.3 στον πρώτο γύρο) , 5.2 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα (εδώ έπεσε, αφού στη κανονική περίοδο είχε 1.6 κλεψίματα). Το καλύτερο του ματς στο Top16 ο Teodosic το έκανε (όπως συνηθίζει άλλωστε) στην νίκη επί του Παναθηναϊκού στη Μόσχα (86-69). Στον αγώνα αυτόν ο Σέρβος ήταν χάρμα ιδέσθαι, έχοντας 20 πόντους (4/6 τρίποντα), 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.
  • Sonny Weems: Ο 26χρονος Αμερικάνος φόργουορντ είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του πέρσι με την Zalgiris Kaunas και φέτος συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς. Ο Weems μετράει ως τώρα στη διοργάνωση 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο, με τους αντίστοιχους μέσους όρους στο Top16 να είναι 11.9 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ. Όπως βλέπετε και στα στατιστικά η απόδοσή του έπεσε στο Top16, κάτι που έχει την εξήγησή του σε κάποιους τραυματισμούς που είχε στις αρχές του νέου χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλύτερο του ματς στο Top16 το έκανε στη πρεμιέρα (πριν τραυματιστεί) κόντρα στην Anadolu Efes (όπως και ο Krstic παραπάνω) όπου είχε 22 πόντους (4/5 τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.
  • Sasha Kaun: Απ΄τους πιο υποτιμημένους παίχτες της Cska, ο οποίος όμως αποδεικνύει συνέχεια πόσο χρήσιμος είναι. Ο 27χρονος Ρώσος σέντερ έχει ως τώρα στη διοργάνωση 8 πόντους (ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο ότι έχει ποσοστό 71.3% στα δίποντα, όντας ο πιο εύστοχος παίχτης της διοργάνωσης), 4.3 ριμπάουντ και 1.2 μπλοκ μέσο όρο, με την απόδοση του να εκτινάσσεται στο Top16 όπου είχε 9 πόντους (6.6 στον πρώτο γύρο), 4.9 ριμπάουντ (3.5 στον πρώτο γύρο) και 1.6 μπλοκ (0.6 στον πρώτο γύρο). Καλύτερο ματς για τον Kaun (όπως και για τον Teodosic) στο Top16 ήταν στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Μόσχα, όπου είχε 13 πόντους (6/6 δίποντα), 8 ριμπάουντ, 5(!!!) μπλοκ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.
  • Θοδωρής Παπαλουκάς: Ξέρω τώρα κράζετε και λέτε "τι 5 παίχτες και βλακείες...όλο 6 παίχτες αναφέρεις", αλλά δε γινόταν να μην κάνω μια μνεία στον 35χρονο Έλληνα γκαρντ, ο οποίος μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 6 μήνες) που δεν αγωνιζόταν σε καμία ομάδα, αποφάσισε να δεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση του Messina και να βοηθήσει τους Ρώσους απ΄το Top16 και έπειτα. Χωρίς να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής (11 λεπτά μέσο όρο), Παπαλουκάς καταφέρνει να δίνει βοήθειες όποτε η ομάδα το χρειάζεται. Ως τώρα έχει 3 πόντους, 2.4 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ μέσο όρο στα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Καλύτερο του ματς ήταν αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό στη τελευταία αγωνιστική (69-63 υπέρ των Ρώσων) που είχε 8 πόντους, 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ, κάνοντας τη ζημιά στους Πράσινους.
Caja Laboral
Οι Ισπανοί είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Ήταν 23 Νοεμβρίου όταν η Caja έχανε στο Κάουνας από τη Zalgiris με το βαρύ 82-45 και όλοι την ξέγραφαν απ΄την επόμενη φάση, αφού ήταν τελευταία έχοντας μόλις 1 νίκη και 6 ήττες. Ο Zan Tabak (αντικατέστησε από εκείνο το ματς και μετά τον Dusko Ivanovic στον πάγκο) όμως είχε αντίθετη γνώμη και κατάφερε να οδηγήσει τους Ισπανούς σε 3 νίκες στα τελευταία 3 ματς (μεγάλο 2πλο μες στην Τουρκία επί της Anadolu Efes με σκορ 91-76) και την πρόκριση στο Top16. Εκεί με κεκτημένη ταχύτητα απ΄την προηγούμενη φάση, έκανε 4 νίκες στα 4 πρώτα ματς (2 εκ των οποίων ήταν εκτός έδρας επί Fenerbache Ulker και Maccabi Tel Aviv). 5 συνεχόμενες ήττες όμως την προσγείωσαν απότομα και την έθεσαν εκτός 4αδας του ομίλου, όπου παρέμεινε μέχρι και 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του Top16. Μια αντρίκεια νίκη όμως μέσα στη Ρωσία επί της Khimki (86-82) και μια επί της Siena, της έδωσαν το εισιτήριο για τους "8". Όπως καταλαβαίνετε η Caja είναι η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ (12 νίκες-12 ήττες) από τις 8 ομάδες που συνεχίζουν. Σε όλη τη διοργάνωση οι Ισπανοί σκοράρουν 76.8 και δέχονται 76 πόντους μέσο όρο, ενώ στο Top16 οι μέσοι όροι βελτιώθηκαν αφού σκόραραν 78.1 και δέχονταν 74.6 πόντους. Για να δούμε τώρα και ποιοι ήταν οι παίχτες που φτάσαν την ομάδα ως εδώ με την απόδοση τους.
  • Maciej Lampe: Πρώτος και καλύτερος ο 27χρονος Πολωνός σέντερ, ο οποίος με τη φετινή του απόδοση μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένας απ΄τους 3 καλύτερους σέντερ της Euroleague. Μέχρι τώρα μετράει 14.4 πόντους και 6.1 ριμπάουντ, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του στο Top16 όπου είχε 16.6 πόντους (11.3 στον πρώτο γύρο) και 6.8 ριμπάουντ (5.1 στον πρώτο γύρο). Το καλύτερο του ματς στο Top16 ήταν το τελευταίο κόντρα στην Siena (76-64 υπέρ των Ισπανών) που έδωσε και τη πρόκριση στους Ισπανούς. Στον αγώνα αυτόν ο Πολωνός σέντερ είχε 27 πόντους, 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ.
  • Nemanja Bjelica: Ο 24χρονος Σέρβος φόργουορντ είχε δείξει από πέρσι ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό παίχτη και φέτος το αποδεικνύει περίτρανα. Ερχόμενος απ΄τον πάγκο κατά κύριο λόγο, έχει καταφέρει να έχει ως τώρα μέσο όρο 10.2 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1 κλέψιμο στη διοργάνωση, ενώ στο Top16 μέτρησε 9.9 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.2 κλεψίματα. Την καλύτερη του εμφάνιση στο Top16 o Σέρβος την έκανε στο Ισραήλ με την Maccabi, όπου η Caja κέρδισε 71-70. Στον αγώνα αυτό ο Bjelica είχε 17 πόντους (5/8 τρίποντα), 5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.
  • Fernando San Emeterio: Ο 29χρονος Ισπανός γκαρντ είναι ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Φέτος η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πιάσει τα γνωστά του στάνταρ σε απόδοση, αλλά παραμένει πάντα ένας παίχτης κίνδυνος-θάνατος. Ως τώρα στη διοργάνωση μετράει μέσο όρο 8.9 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ, ενώ στο Top16 είχε 8.5 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ. Η καλύτερη εμφάνιση του Ισπανού ήταν στην Τουρκία κόντρα στην Fenerbahce (νίκη Caja 97-75) όπου είχε 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ.
  • Andreas Nocioni: Σαν το παλιό καλό κρασί ο Αργεντίνος φόργουορντ, αποδεικνύει ότι ακόμα και στα 33 του και με πολλούς τραυματισμούς στη καριέρα του, έχει την ποιότητα να αγωνιστεί και να ξεχωρίσει στην Euroleague. Μέχρι τώρα στη διοργάνωση ο Αργεντίνος έχει μ.ο. 11.2 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, ενώ στο Top16 είχε 11.4 πόντους και 4.6 ριμπάουντ. Το καλύτερο του ματς στο Top16 ήταν στην μεγάλη νίκη της ομάδας του στη Μόσχα επί της Khimki (86-82), με τον Nocioni να μετράει 24 πόντους (4/7 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ.
  • Thomas Heurtel: Η φυγή του Pablo Prigioni για την Αμερική και το ΝΒΑ, είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο χρόνος συμμετοχής του 24χρονου Γάλλου γκαρντ, καθώς και όλα σχεδόν τα στατιστικά του. Έτσι φέτος βλέπουμε τον Γάλλο να αγωνίζεται 21 λεπτά ανά αγώνα (αντίστοιχα πέρσι αγωνιζόταν 11 λεπτά), να σκοράρει 6.6 πόντους (3.3 πέρσι), να δίνει 4.6 ασίστ (1 πέρσι) και να μαζεύει 2.2 ριμπάουντ (0.8 πέρσι). Στο Top16 ήταν αρκετά καλός, έχοντας 6.4 πόντους, 5.3 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Το καλύτερο του ματς ήταν αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του Top16, όταν οι Ισπανοί κέρδισαν εντός έδρας 82-74. Ο Γάλλος γκαρντ είχε 13 πόντους, 7 ασίστ και 4 ριμπάουντ σε αυτόν τον αγώνα. Σημειωτέον ότι εξίσου μεγάλη εμφάνιση έκανε και στον αγώνα του ΣΕΦ κόντρα στους Ερυθρόλευκους, όπου σκόραρε 16 πόντους με 4/4 τρίποντα, μοίρασε 9 ασίστ και πήρε 2 ριμπάουντ, αλλά η ομάδα του έχασε (με το ίδιο σκορ μάλιστα που κέρδισαν στην Ισπανία).

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη και να αποκλείσει την Barcelona και σε αυτόν θα ποντάρω για την πρόκριση. Από την άλλη η Cska δε πιστεύω πως θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ισπανών και πιστεύω μέχρι και στο sweep(3-0) από πλευράς Ρώσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου