Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οδεύοντας προς το τέλος....Μέρος 2ο

Όπως το υποσχέθηκα σήμερα θα δούμε τις υπόλοιπες 8 ομάδες της Superleague που βρίσκονται απ΄τη θέση 9 έως τη θέση 16. Εδώ ίσως να γίνεται και η μεγαλύτερη μάχη με αρκετές ομάδες να μην είναι σίγουρες απόλυτα για τη παραμονή στην κατηγορία, έχοντας στον νου και τις πολλές αλλαξοκωλιές (συγγνώμη για το αδόκιμο της έκφρασης αλλά δίνει πολύ σωστά τη διάσταση του πράγματος) που γίνονται κάθε χρόνο στις τελευταίες αγωνιστικές. Έχοντας και εγώ τον ίδιο αστάθμητο παράγοντα στο μυαλό, θα προσπαθήσω να προβλέψω την κατάληξη της μάχης αυτής. Αλλά ας μην πολυλογώ και ας ξεκινήσω με την 9η θέση και τον Πανιώνιο.


9. Πανιώνιος
Όταν έγραφα το προηγούμενο άρθρο ο Πανιώνιο είχε τρελάνει όλη την Ελλάδα, βρισκόμενος στη 2η θέση με 5 νίκες και 1 ήττα σε 6 αγώνες. Απ'τη στιγμή εκείνη σαν να γύρισε κάποιος το κουμπί (που λέει και ο Άγγελος) και οι Πάνθηρες άρχισαν να παραπαίουν, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν στην μέση της βαθμολογίας. Φυσικά η λογική λέει ότι θα παραμείνουν εύκολα στην κατηγορία και αυτό από μόνο του είναι κέρδος για την πιο νεανική ομάδα (μαζί με την ΑΕΚ) της κατηγορίας. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει σκοράρει 27 γκολ, έχοντας μια απ΄τις καλύτερες επιθέσεις στο πρωτάθλημα, αλλά αντίστοιχα έχει μια απ΄τις χειρότερες άμυνες (3η χειρότερη) με 34 γκολ παθητικό. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Χρήστος Αραβίδης με 6 γκολ, ενώ στις ασίστ την πρωτιά κατέχει (αν και έχει αποχωρήσει απ΄την ομάδα με προορισμό τον Παναθηναϊκό) ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος με 2. Ο Πανιώνιος ως τώρα έχει κάνει 222 τελικές προσπάθεις (1 γκολ/8.2 τελικές) και έχει δεχτεί 262 (1 γκολ/7.7 τελικές). Όπως λέω και λίγο παραπάνω ο Πανιώνιος θα παραμείνει στην κατηγορία πιο άνετα απ'ότι περίμενε και ήδη σχεδιάζει τα πλάνα του για την επόμενη χρονιά.

10. Πλατανιάς
Παρόλο που κάποια στιγμή φλέρταρε με τις θέσεις του υποβιβασμού, η ομάδα των Χανίων έκανε ένα σερί 3 νικών με ΟΦΗ,Άρη και ΑΕΚ και ανέβηκε πάλι στην 10αδα. Κίνηση ματ επίσης για τον Πλατανιά είναι και η επιλογή του Άγγελου Αναστασιάδη που είναι προπονητής "ειδικών αποστολών" όπως αποδείχτηκε και πέρσι με τον ΠΑΣ Γιάννενα που τον ανέλαβε στις τελευταίες θέσεις και τον έφτασε στο τέλος του πρωταθλήματος να είναι στην 8η θέση. Ως τώρα οι Χανιώτες έχουν σκοράρει 23 γκολ και έχουν δεχτεί 30, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Ηλία Αναστάσακο με 6 γκολ και πρώτο στις ασίστ τον Zeljko Kalajdzic με 3. Ο Πλατανιάς έχει κάνει 233 τελικές (1 γκολ/10.1 τελικές) και έχει δεχτεί 241 (1 γκολ/8 τελικές). Όπως αναμενόταν, οι έμπειροι παίχτες που έχει στο δυναμικό του ο Πλατανιάς τον έχουν κρατήσει όρθιο ως τώρα στο πρωτάθλημα και σύμφωνα με την εικόνα που δείχνουν στα τελευταία ματς δε πρόκειται να κινδυνεύσουν στις τελευταίες 6 αγωνιστικές και θα είναι μες στην 10αδα λογικά.

11. ΟΦΗ
Από εδώ και κάτω αρχίζει η μάχη της παραμονής....Οι Κρητικοί μαζί με ΑΕΚ, Βέροια και Πανθρακικό ισοβαθμούν στους 26 βαθμούς, 4 πάνω απ΄την γραμμή του υποβιβασμού. Η ομάδα του Ηρακλείου είχε απ΄την αρχή του πρωταθλήματος σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, η οποία χειροτέρεψε με τη φυγή του καλύτερου της παίχτη Mirnes Sisic, καθώς και του προπονητή Νίκου Αναστόπουλου (που ανέλαβε τον Ατρόμητο). Παρόλο που στην επίθεση τα πηγαίνουν πολύ καλά σκοράροντας 26 γκολ, είναι η άμυνα που τους έχει προδώσει αφού μοιράζονται με τον Άρη τον τίτλο της χειρότερης άμυνας με 37 γκολ. Πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ είναι ο Αλέξανδρος Περογαμβράκης (ένας απ΄τους παίχτες-αποκάλυψη του πρωταθλήματος) με 6 γκολ, ενώ πρώτος σε ασίστ είναι ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος με 5. Οι Ηρακλειώτες αποδεικνύονται πάντως ιδιαίτερα εύστοχοι φέτος αφού τα 26 γκολ τα έχουν σκοράρει σε μόλις 204 τελικές (3η χειρότερη επίδοση) έχοντας δηλαδή 1 γκολ ανά 7.8 τελικές, ενώ αντίστοιχα έχει δεχτεί τα 37 γκολ σε 286 τελικές (είναι η ομάδα που έχει δεχτεί τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα) δεχόμενη δηλαδή 1 γκολ ανά 7.7 τελικές προσπάθειες. Αν δεν υπήρχε ο Άρης (θα τα πω παρακάτω) ο ΟΦΗ ίσως και να ήταν η ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες υποβιβασμού. Κακή φόρμα και ψυχολογία της ομάδας και ΚΥΡΙΩΣ κακό πρόγραμμα είναι οι λόγοι γι'αυτό. Σε 6 αγωνιστικές ο ΟΦΗ έχει 4 εκτός (τα 2 μάλιστα με τις ισόβαθμες Βέροια και Πανθρακικό, καθώς επίσης αγωνίζεται και στην Τρίπολη κόντρα στον πολύ δυνατό Αστέρα) ενώ και στα 2 εντός του αντιμετωπίζει τους Ατρόμητο και ΠΑΣ που ειδικά ο δεύτερος θα μάχεται για την 5η θέση. Παρ'όλα αυτά γνώμη μου είναι ότι θα σωθεί έστω και την τελευταία αγωνιστική.

12. ΑΕΚ
Στην τελευταία θέση την άφησα στην τελευταία ανάλυσή μου, λίγο πιο πάνω την βρίσκω τώρα χωρίς ακόμα να είναι σίγουρη για την παραμονή της. Οι Κιτρινόμαυροι ενισχύθηκαν αρκετά τον Γενάρη και η βελτίωση τους ήταν εμφανής στο γήπεδο. Με τον Ewald Lienen να εφαρμόζει σε πολλά ματς της νέας χρονιάς τον "ρόμβο" η ΑΕΚ έκανε 3 συνεχόμενες νίκες και ήταν αήττητοι σε 6 ματς. Εκεί όμως που όλοι είχαν ενθουσιαστεί και άρχισαν να κρυφοκοιτάνε και την 5αδα (θεωρώντας ότι η παραμονή εξασφαλίστηκε) ήρθαν τα 2 απανωτά χαστούκια από Πλατανιά εκτός και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ να την προσγειώσουν στην σκληρή πραγματικότητα και να κάνει τους οπαδούς της να βγάλουν τα κομπιουτεράκια. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν την 3η χειρότερη επίθεση με 19 μόλις γκολ, ενώ στην άμυνα έχουν δεχτεί 26. Την πρωτιά στους σκόρερ της Ένωσης μοιράζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ 4 παίχτες (Roger Guerreiro, Ανδρέας Σταματής, Ταξιάρχης Φούντας και Αντώνης Πετρόπουλος) με 3 γκολ, ενώ ο Guerreiro μοιράζεται με τον Τάσο Τσουμάγκα και τη πρωτιά στις ασίστ με 2. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος για την ΑΕΚ είναι η ευκολία με την οποία δέχεται γκολ, χωρίς ο αντίπαλος να είναι καλύτερος από αυτήν στην πλειοψηφία των αγώνων. Η Ένωση έχει δεχτεί μόλις 167 τελικές (2η καλύτερη στο πρωτάθλημα) ως τώρα στο πρωτάθλημα, με τους αντιπάλους της όμως να σκοράρουν 1 γκολ ανά 6.4 τελικές, γκολ που τις περισσότερες φορές έρχονται από τραγικά λάθη στην άμυνα (όπως με τον Παναθηναϊκό τη περασμένη Κυριακή). Αντίστοιχα η οι παίχτες της ούτε πολλές τελικές κάνουν (206), ούτε είναι ιδιαίτερα εύστοχοι (1 γκολ/10.8 τελικές). Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πέσει η ΑΕΚ αφού αν εξαιρέσουμε τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη την άλλη Κυριακή, έχει αγώνες που μπορεί να κερδίσει (ειδικά τα 2 εντός με Βέροια-Πανθρακικό) και να εξασφαλίσει την παραμονή.

13. Βέροια
Να πω την αμαρτία μου δεν περίμενα την Βέροια να παλεύει για την παραμονή, γιατί θεωρώ ότι έχει καλό μείγμα έμπειρων και ταλαντούχων παικτών. Παρ'όλα αυτά η ομάδα της Ημαθίας μέχρι τις προηγούμενες 2 αγωνιστικές έδειχνε σημάδια κατάρρευσης και πολλοί προέβλεψαν ότι θα είναι η 2η ομάδα που θα υποβιβαστεί. Δύο νίκες όμως απέναντι σε Ξάνθη (εκτός) και Άρη (εντός) της δώσαν μια μικρή ώθηση, καταφέρνοντας μάλιστα με την τελευταία νίκη τους κόντρα στους Θεσσαλονικείς να τους ξεφύγουν 4 βαθμούς. Η Βέροια έχει σκοράρει ως τώρα 20 γκολ και έχει δεχτεί 28, επιδόσεις που είναι απ΄τις χειρότερες της κατηγορίας. Πρώτοι σκόρερ της ομάδας είναι ο Michael Olaitan και ο Νίκος Καλτσάς (και οι 2 σκόραραν στο προηγούμενο ματς με τον Άρη και ειδικά ο Καλτσάς έβαλε 2 γκολ) με 4 γκολ, με τον 20χρονο Νιγηριανό επιθετικό να έχει την πρωτιά και στις ασίστ επίσης με 4 (και κίτρινες κάρτες 4 έχει...). Ως τώρα η Βέροια έχει κάνει 230 τελικές (1 γκολ/11.5 τελικές) και έχει δεχτεί 256 (1 γκολ/9.1 τελικές). Η Βέροια λογικά θα σωθεί, αφού έχει αρκετά καλό πρόγραμμα στη συνέχεια, έχοντας 3 αγώνες εντός με ΟΦΗ,Κέρκυρα και Πλατανιά, ομάδες απ΄τις οποίες πιστεύω ότι μπορεί να πάρει 5-6 βαθμούς.

14. Πανθρακικός
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Πανθρακικός είναι ομάδα "Δημήτρης Παπαδόπουλος". Όποτε σκοράρει ο 31χρονος επιθετικός ο Πανθρακικός παίρνει βαθμούς, ενώ αν σιγήσει η ομάδα μπλοκάρει. Έτσι και στα τελευταία 3 ματς που ο Παπαδόπουλος δε μπόρεσε να βρει δίχτυα, η ομάδα της Κομοτηνής είχε 2 ήττες και 1 ισοπαλία και έμπλεξε σε περιπέτειες (πριν 1 μήνα λοξοκοιτάγαν και την 5αδα). Συνολικά ως τώρα ο Πανθρακικός έχει σκοράρει 22 γκολ και έχει δεχτεί 28, με τον Παπαδόπουλο να είναι ο 1ος σκόρερ της ομάδας με 9 γκολ και τους Marama Vahirua και Andrian Lucero να έχουν δώσει από 3 ασίστ και να μοιράζονται τη πρωτιά στις ασίστ της ομάδας. Ο Πανθρακικός έχει κάνει ως τώρα 229 τελικές (1 γκολ/10.4 τελικές) και έχει δεχτεί 235 (1 γκολ/8.4 τελικές). Όπως και η Βέροια έτσι και ο Πανθρακικός έχει ευνοϊκό πρόγραμμα στη συνέχεια με 3 αγώνες εντός με Ξάνθη, ΟΦΗ και Κέρκυρα, ενώ και το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη στο Βικελίδης είναι αγώνας που μπορεί να πάρει βαθμό/-ούς. Γι'αυτό μάλιστα θεωρώ ότι η ομάδα της Κομοτηνής θα εξασφαλίσει την παραμονή 2-3 αγωνιστικές πριν το τέλος.

15. Άρης
Πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που είδε τη περασμένη αγωνιστική την Βέροια να παίρνει την νίκη στις καθυστερήσεις στο μεταξύ τους ματς και να ξεφεύγει και αυτή 4 βαθμούς. Εξέλιξη αναμενόμενη κατά τη γνώμη μου, αφού οι Κίτρινοι είναι (μετά τη Κέρκυρα) η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος και το είχα επισημάνει και στο προηγούμενο άρθρο μου. Δικαιολογείται φυσικά γιατί έχει μια απ΄τις πιο νεανικές ομάδες στο πρωτάθλημα, αλλά πολλοί περίμεναν ότι με τις μεταγραφές του Γενάρη θα υπήρχε μια βελτίωση στην απόδοση κάτι που δεν έγινε ποτέ. Πάντως μεγάλο ρόλο στην βαθμολογική θέση του Άρη έχει παίξει και η διαιτησία, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν σε μεγάλη πλειάδα αγώνων παράπονα (δικαιολογημένα τις πιο πολλές φορές) απ΄την διαιτησία. Κατά τ'άλλα ο Άρης έχει σκοράρει ως τώρα 22 γκολ, όμως έχει την χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα με 37 και εκεί οφείλεται για μένα η κακή πορεία του ως τώρα. Αν πάντως καταφέρει να παραμείνει ο Άρης θα το χρωστάει στον πρώτο σκόρερ του David Aganzo που με 9 γκολ τον κρατάει ζωντανό ως τα σήμερα, ενώ αρκετή δουλειά κάνει και ο Μανώλης Παπαστεριανός που έχει τη πρωτιά στις ασίστ της ομάδας του με 3 (τόσες έχει και ο Κώστας Καπετάνος που απ΄τον Γενάρη είναι παρελθόν απ΄την ομάδα). Ο Άρης έχει κάνει μέχρι σήμερα 225 τελικές (1 γκολ/10.2 τελικές) ενώ έχει δεχτεί 270 (2η χειρότερη επίδοση μαζί με Κέρκυρα), με τους αντιπάλους τους να σκοράρουν εναντίον του 1 γκολ ανά 7.3 τελικές (2η χειρότερη επίδοση). Δε θέλω να γίνομαι κακός γιατί είναι μια ιστορική ομάδα ο Άρης αλλά ούτε το πρόγραμμα, ούτε η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο δίνουν αφορμές στους οπαδούς της να είναι αισιόδοξοι για παραμονή. Είναι βλέπετε και αυτή η διαφορά των 4 βαθμών που δεν είναι καθόλου αμελητέα σε τέτοιες περιπτώσεις.

16. Κέρκυρα
Πέρσι χρειάστηκε ένα...εντυπωσιακό διπλό μες στο Καραϊσκάκης επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού (η μόνη ήττα του πέρσι εντός έδρας...γκουχου γκουχου) για να παραμείνει στην κατηγορία. Φέτος για να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και να παραμείνει, θα πρέπει να ανατείλει ο ήλιος απ΄την Δύση...Οι Φαίακες ήταν απ΄την αρχή του πρωταθλήματος το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και σε κάθε ματς το αποδείκνυαν. Σκόραραν μετά βίας 14 γκολ (χειρότερη με διαφορά επίθεση στο πρωτάθλημα) ως τώρα και δέχτηκαν 32. Πρώτος σκόρερ τους είναι ο Λεωνίδας Κυβελίδης που έχει σκοράρει 4 γκολ (σε 6 ματς παρακαλώ...μεταγραφή Ιανουαρίου), ενώ την πρωτιά στις ασίστ μοιράζονται οι Diego Leon και Δημήτρης Γιάντσης με 2. Μόλις 180 τελικές για την Κέρκυρα ως τώρα (όπως καταλάβατε είναι η χειρότερη επίδοση) σκοράροντας 1 γκολ ανά 12.9 τελικές (χειρότερη επίδοση και εδώ), ενώ έχει δεχτεί 270 τελικές (2η χειρότερη επίδοση μαζί με Άρη) με τους αντιπάλους του να παραβιάζουν την εστία τους ανά 8.4 τελικές. Όπως είναι εύκολα κατανοητό η Κέρκυρα θα πέσει δίκαια στην Football League, αλλά πριν πέσει πιστεύω θα κάνει κάποια ζημιά σε κάποιον στα επόμενα ματς όπου οι παίχτες θα παίζουν χωρίς άγχος.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνήσετε ή θα με βρίσετε και είναι λογικό γιατί δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις. Αν κάποιος έχει κάποια διαφωνία στην ανάλυσή μου μπορεί να σχολιάσει και να το συζητήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου