Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οδεύοντας προς το τέλος....Μέρος 1ο

Όπως έγραψα άρθρο για τις πρώτες 6 αγωνιστικές, έτσι αποφάσισα να γράψω και για τις 6 τελευταίες (και πολύ κρίσιμες) αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Superleague. Με χαρά μου είδα ότι οι εκτιμήσεις που έκανα στα άρθρα του Οκτώβρη (Part 1 και Part 2) λίγο πολύ ήταν σωστές (τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο).
Ο Ολυμπιακός καθάρισε το πρωτάθλημα από πάρα πολύ νωρίς, αφήνοντας τους από κάτω να αλληλοσκοτωθούν για την είσοδο ή το καλύτερο πλασάρισμα στα Playoffs του Μαΐου και στην ουρά της βαθμολογίας ο Άρης και η Κέρκυρα είναι τα φαβορί για τον υποβιβασμό, όμως την ίδια στιγμή 5 ομάδες δεν νιώθουν ακόμα σίγουρες για τη παραμονή τους. Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά, ξεκινώντας σήμερα με τις πρώτες 8 ομάδες και αύριο θα δούμε τις άλλες 8.

1. Ολυμπιακός
Εκεί τον αφήσαμε στο 1/5 του πρωταθλήματος εκεί τον βρίσκουμε 18 αγωνιστικές μετά και εκεί θα είναι και στο τέλος. Ο Ολυμπιακός, παρόλο που δε κατάφερε να το συνδυάσει με το αήττητο, πήρε ίσως το ευκολότερο πρωτάθλημα απ΄τα 40 που έχει κατακτήσει ως σήμερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 16 βαθμούς μπροστά απ΄τον 2ο Αστέρα Τρίπολης, διαφορά που λογικά (με αυτά που έχουμε δει ως τώρα) θα μεγαλώσει, ενώ η διαφορά με τις άλλες 2 παραδοσιακές δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου (ΑΕΚ-ΠΑΟ) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (+31 απ΄τον ΠΑΟ και +37 απ΄την ΑΕΚ). Με την ΑΕΚ μάλιστα θα αγωνιστεί την Κυριακή στο Καραϊσκάκης και με νίκη (λογικά θα έρθει με οποιονδήποτε τρόπο) στέφεται και μαθηματικά Πρωταθλητής Ελλάδος. Αν η διαφορά στη βαθμολογία δε σας αρκεί για το πόσο δίκαια το παίρνει ο Ολυμπιακός, μια ματιά στα στατιστικά είναι ακόμα μεγαλύτερη απόδειξη. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν την καλύτερη επίθεση με 53 γκολ (ο ΠΑΟΚ που έχει την 2η καλύτερη έχει 16 λιγότερα) και τον 1ο σκόρερ (Djebbur) με 20 γκολ, ενώ έχει και την καλύτερη άμυνα με 14 γκολ. Πρωτιά έχει ο Ολυμπιακός και στις ασίστ με τον Djamel Abdun να έχει 8 ασίστ ως τώρα, ενώ στη 3η θέση είναι και ο Jose Holebas με 6. Τέλος η ομάδα του Πειραιά έχει κάνει τις περισσότερες τελικές (374) σκοράροντας 1 γκολ ανά 7.1 τελικές και αντίστοιχα έχει δεχτεί και τις λιγότερες τελικές (155) δεχόμενος γκολ σε κάθε 11.1 τελικές.

2. Αστέρας Τρίπολης
Παρόλο που πίστευα πολύ στην ομάδα της Αρκαδίας και ήμουν σίγουρος ότι θα είναι στην 5αδα, δε περίμενα (όπως και οι περισσότεροι θεωρώ) ότι θα είναι η καλύτερη με διαφορά (από πλευράς απόδοσης) απ΄τις ομάδες που κυνήγαγαν τα Playoffs, πράγμα που αποτυπώνεται και στη βαθμολογική θέση της σε αυτές τις 24 αγωνιστικές. Δουλεμένη ομάδα (δείγμα της προπονητικής ικανότητας του Σάκη Τσιώλη), με εξαιρετικούς παίχτες ειδικά απ΄το κέντρο και μπροστά και με έδρα που μόνο ο Ολυμπιακός (στις καθυστερήσεις) κατάφερε να περάσει νικηφόρα. Ο Αστέρας έχει την 3η καλύτερη επίθεση με 34 γκολ και την 2η καλύτερη άμυνα (μαζί με Ατρόμητο) με 16 γκολ. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Emanuel Perrone με 9 γκολ (σε 15 ματς) όντας μάλιστα 3ος σκόρερ του πρωταθλήματος μαζί με Παπαδόπουλο,Toche και Aganzo, ενώ πρώτος σε ασίστ (και 2ος στο πρωτάθλημα) είναι ο Pablo De Blasis με 7. Ο Αστέρας είναι 3ος σε τελικές στο πρωτάθλημα με 233 (1 γκολ/7.5 τελικές) ενώ δέχεται περισσότερες (254) με τους αντιπάλους όμως να χρειάζονται περίπου 16 τελικές (15.9) για να του βάλουν γκολ (η καλύτερη αμυντική επίδοση στο πρωτάθλημα). Προσωπική εκτίμηση είναι ότι αν οι παίχτες δεν λυγίσουν απ΄την πίεση έχει τα φόντα για να βγει 2ος και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και στη χειρότερη θα είναι 3ος, ενώ είναι και το φαβορί για να συμμετέχει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

3. ΠΑΟΚ
Αναμενόμενη και η βαθμολογική θέση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως έχω πει και στο προηγούμενο άρθρο είναι απ΄τις λίγες ομάδες που έχουν "κανονικό" ρόστερ, το οποίο μάλιστα ενισχύθηκε κατά πολύ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Έχει την 2η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 37 γκολ αλλά και μια απ΄τις καλύτερες άμυνες με 18 γκολ. Αιχμή του δόρατος στην επίθεση για τον ΠΑΟΚ είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης με 12 γκολ (2ος στο πρωτάθλημα), ενώ στις ασίστ πρωτοστατεί ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 5. Είναι 2ος σε τελικές με 262, σκοράροντας 1 γκολ ανά 7.1 τελικές (όπως και ο Ολυμπιακός, όντας οι πιο εύστοχες ομάδες του πρωταθλήματος), ενώ αντίστοιχα στην άμυνα δέχεται 199 τελικές, με τους αντιπάλους να χρειάζονται λίγο πάνω από 11 τελικές (11.1) για να του παραβιάσουν την εστία. Ο ΠΑΟΚ κατά τη γνώμη μου αρχίζει να βρίσκει ρυθμό μετά από μια κοιλιά που έκανε μες στον Γενάρη και αν δεν είναι ο Αστέρας αυτός που θα πάρει τη 1η θέση στα Playoffs, θα είναι σίγουρα αυτός (αντίστοιχα αν οι Αρκάδες βγούνε 2οι, λογικά θα είναι 3ος). Στο Κύπελλο δεν νομίζω ότι μπορεί να καταφέρει πολλά, αφού θεωρώ ότι το φαβορί στα ημιτελικά (που λογικά θα περάσουν, μαζί με Αστέρα Τρίπολης) είναι ο Αστέρας.

4. Ατρόμητος
Είναι η ομάδα που με εξέθεσε αρκετά, αφού την πίστευα πάρα πολύ στην αρχή του πρωταθλήματος και θεωρούσα ότι μπορεί να πάρει τη 2η θέση στην κανονική διάρκεια. Δείγμα της ποιότητας της ομάδας είναι ότι είναι η μόνη που κέρδισε τον Ολυμπιακό φέτος και μάλιστα στην έδρα του. Η έλλειψη αξιόλογου επιθετικού (ίσως με την απόκτηση Μάντζιου να βρήκε την λύση στο πρόβλημα) όμως ήταν τροχοπέδη για κάτι περισσότερο, χωρίς βέβαια να θεωρώ την 4η θέση (και την είσοδο στα Playoffs) υποτιμητική. Άλλωστε οι διαφορές με την 2η και 3η θέση είναι μικρές και το πολύ να ξεκινήσουν με 1 βαθμό λιγότερο απ΄τους πάνω του. Ως τώρα οι Περιστεριώτες έχουν σκοράρει 23 γκολ, επίδοση αρκετά μέτρια (ο επιθετικός που λέγαμε...) και ουσιαστικά την σώζει η εξαιρετική άμυνά της που έχει δεχτεί μόλις 16 γκολ (2η καλύτερη μαζί με Αστέρα όπως προείπα). Την 1η θέση στους σκόρερ της ομάδας μοιράζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ 4 παίχτες (Brito,Καραγκούνης,Φυτανίδης και Καραμάνος), έχοντας σκοράρει ο καθένας 3 γκολ, ενώ 1ος σε ασίστ είναι ο Denis Epstein με 3. Ο Άτρομητος έχει 231 τελικές μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, σκοράροντας 1 γκολ ανά 10 τελικές, ενώ είναι 3ος σε δεχόμενες τελικές, με τους αντιπάλους του να χρειάζονται 11.6 τελικές για να σκοράρουν εναντίον του. Το ότι θα είναι στην 5αδα είναι προφανές, από κει και έπειτα είναι αίνιγμα το τι θα κάνει στα Playoffs μια και είναι ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Θα ρισκάρω μια πρόβλεψη και θα πω ότι θα τερματίσει 5ος στα Playoffs.

5. ΠΑΣ Γιάννενα
Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος όπως έγραψα και στο άρθρο μου για τους καλύτερους του Α' Γύρου. Η ηπειρώτικη ομάδα, έχοντας απαγόρευση μεταγραφών το καλοκαίρι και στηριζόμενοι σε ένα μείγμα πιτσιρικάδων και έμπειρων παιχτών υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Χριστόπουλου, βρίσκονται στην 5η θέση (ισόβαθμοι με τον ΠΑΟ), παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και στα Γιάννενα κάνουν όνειρα Ευρώπης. Η ομάδα των Ιωαννίνων έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα όμως και αυτό δεν είναι άλλο απ΄το γήπεδο, το οποίο είναι πάντα σε πολύ κακή κατάσταση και δεν ευνοεί τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Μπορεί να μην είναι τόσο παραγωγικός στην επίθεση με μόλις 21 γκολ αλλά έχει εξαιρετική άμυνα με 20, μια απ΄τις 5 καλύτερες του πρωταθλήματος. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Σέρβος Brana Ilic με 7 τέρματα, ενώ στις ασίστ την πρωτιά μοιράζονται οι Φώτης Γεωργίου και Tomas De Vincenti με 3. Ο ΠΑΣ έχει κάνει ως τώρα 214 τελικές, σκοράροντας γκολ σε περίπου 10 τελικές (10.2), ενώ έχει δεχτεί 242  (1 γκολ/12.1 τελικές). Απ΄τα λίγα 5-6 ματς που έχω δει την ομάδα της Ηπείρου, θεωρώ ότι έχει τα φόντα να πάρει την 5η θέση και να μπει στα Playoffs, αφού είναι καλύτερη και απ΄τον Παναθηναϊκό (αποδείχτηκε στα 2 μεταξύ τους ματς που οι Πράσινοι γλύτωσαν από τύχη την ήττα) και απ΄την Ξάνθη και απ΄τον Λεβαδειακό και μακάρι να τα καταφέρει γιατί το έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο να ανεβαίνει η επαρχία.

6. Παναθηναϊκός
Μετά από μια μακρά περίοδο κακών αποτελεσμάτων και τραγελαφικών καταστάσεων μεταξύ παικτών, προπονητή και διοίκησης (δεν τα αναφέρω γιατί θέλω 1 άρθρο μόνο γι'αυτά), ο Παναθηναϊκός δείχνει να συνέρχεται. Έκανε για 1η φορά φέτος 2 συνεχόμενες νίκες και κρυφοκοιτάει τα Playoffs αφού ισοβαθμεί στην 5η θέση με τον ΠΑΣ. Έχει μαζί με τον Πανιώνιο την 4η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 27 γκολ, με τα πράγματα να μην είναι τόσο καλά στην άμυνα που έχει 24 (και αν δεν έκανε εντυπωσιακή χρονία ο Ορέστης Καρνέζης, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα). Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Toche (ένας παίχτης που έχει ακούσει πολλές άδικες κριτικές τόσο από φιλάθλους όσο και δημοσιογράφους) με 9 γκολ, ενώ ο ίδιος παίχτης μοιράζεται την πρωτιά και στις ασίστ με άλλους 3 συμπαίχτες του (Sissoko,Μαυρίας και Zeca), έχοντας 2 ασίστ. Οι Πράσινοι ως τώρα έχουν κάνει 239 τελικές (1 γκολ/8.9 τελικές) και δέχονται 234 (1 γκολ/9.8 τελικές). Προσωπικά εμένα δεν με έχει πείσει ο Παναθηναϊκός πάντως, μιας και ακόμα και η νίκη απέναντι στην ΑΕΚ τη περασμένη Κυριακή είχε δόση τύχης. Οι Πράσινοι ως και το λάθος του Κουτρουμπή δεν είχαν απειλήσει στο ελάχιστο την εστία του Κωνσταντόπουλου, ενώ αν ο Κατίδης σκόραρε στη απίστευτη ευκαιρία που είχε κανείς δεν ξέρει αν θα παίρναν έστω το βαθμό της ισοπαλίας. Εκτίμησή μου είναι ότι ο Παναθηναϊκός αν μπει στην 5αδα θα μπει μόνο και μόνο λόγω φανέλας.

7. Ξάνθη
Ίσως η μεγαλύτερη δικαίωση μου, στην προηγούμενη αξιολόγησή μου 18 αγωνιστικές πριν. Η ομάδα της Ξάνθης βρισκόταν τότε στη 13η θέση και θεωρούσα ότι αυτή η θέση δεν της ταίριαζε και ότι ήταν ομάδα που μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να μπει στα Playoffs και στη χειρότερη θα είναι στην 7αδα. Τότε είχε παραιτηθεί μάλιστα ο Μαρίνος Ουζουνίδης και η αλήθεια είναι ότι μέχρι να επιστρέψει 2 μήνες μετά, η ομάδα της Θράκης δε τα πήγαινε τόσο καλά με τον Κωστένογλου στον πάγκο. Ο Ουζουνίδης όμως επέστρεψε και από τότε η Ξάνθη έχει κάνει σημαντικές νίκες (κυρίως εκτός έδρας με Παναθηναϊκό,Λεβαδειακό και ΠΑΟΚ), έχει καθαρίσει προ πολλού με την υπόθεση "παραμονή" και λοξοκοιτάει και το κάτι παραπάνω (1 βαθμός μόλις την χωρίζει απ΄την 5η θέση και τους ΠΑΣ-Παναθηναϊκό). Οι Ξανθιώτες έχουν σκοράρει και δεχτεί τον ίδιο αριθμό γκολ (22) στο πρωτάθλημα. Πρώτος σκόρερ τους είναι ο Benjamin Onwuachi με 5 γκολ και πρώτος σε ασίστ ο Nicolas Marin με 5. Ως τώρα η ομάδα έχει την 2η χειρότερη επίδοση σε τελικές προσπάθειες με 188 (1 γκολ/8.5 τελικές) ενώ έχει δεχτεί 262 (1 γκολ/11.9 τελικές). Ό,τι είπα πριν λίγους μήνες, αυτό περίπου θα πω και τώρα. Η Ξάνθη κατά τη γνώμη μου έχει τη δυνατότητα να τερματίσει από 5η μέχρι 8η θέση.

8. Λεβαδειακός
Αντίστοιχα στην προηγούμενη αξιολόγησή μου, οι Βοιωτοί ήταν προτελευταίοι στην βαθμολογία και έλεγα ότι έχουν το υλικό για να αποφύγουν άνετα τον υποβιβασμό, μιας και εκείνη τη περίοδο είχαν τις περισσότερες τελικές (πιο πολλές και απ΄τον Ολυμπιακό) απλά δεν ήταν εύστοχοι. Παρόλο που ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί, έχοντας τη 2η χειρότερη επίθεση (μόνο η ουραγός Κέρκυρα έχει χειρότερη) με 18 γκολ, ενώ και η άμυνα του δεν είναι και η καλύτερη ως τώρα δεχόμενη 26 γκολ, ο Λεβαδειακός κατάφερε να πάρει βαθμούς σε αρκετά ματς και να φιγουράρει τώρα στην 8η θέση, 3 βαθμούς απ΄την 5η "προνομιούχο" θέση. Πρώτος σκόρερ του είναι ο-εξαιρετικός και φέτος- 21χρονος Στέλιος Βασιλείου με 7 γκολ, ενώ τις περισσότερες ασίστ έχουν δώσει οι Noe Acosta και Mauro Poy (4 ασίστ). Ως τώρα η ομάδα της Βοιωτίας έχει κάνει 230 τελικές προσπάθειες (1 γκολ/12.8 τελικές) και έχε δεχτεί 204 (1 γκολ/7.8 τελικές). Ο Λεβαδειακός αναμένεται να τελειώσει το πρωτάθλημα στην 7η-8η θέση, έχοντας σώσει και φέτος τη κατηγορία και αφήνοντας τους φιλάθλους με το "παραλίγο" της ευρωπαϊκής εξόδου όπως πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου