Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ο Βασιλιάς του NBA

Έχει πιο πολλούς haters και απ΄τον Justin Bieber, αλλά και φανατικούς θαυμαστές. Έχει ακουστεί γι'αυτόν ότι είναι υπερτιμημένος ως παίχτης. Ότι είναι ένας παίχτης που το μόνο που κάνει είναι να καρφώνει και να κάνει drive προς το καλάθι. Ότι είναι ένας υπερφουσκωμένος απ'την ντόπα αθλητής που δεν είναι για μπάσκετ αλλά για καμιά πάλη. Ότι δεν συγκρίνεται ούτε στο δαχτυλάκι με παίχτες μεγάλους και ότι αν αγωνιζόταν στη δεκαετία του '90 δεν θα ξεχώριζε, αλλά θα ήταν ένας ρολίστας.

  Όλος αυτός ο πρόλογος αναφέρεται στον Lebron James που χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, πήρε το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του με τους Miami Heat, με τον ίδιο να παίρνει και το 2ο συνεχόμενο βραβείο του MVP των Τελικών του ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε αρκετά ματς των Τελικών παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών, ειδικά σε σύγκριση με τους περσινούς αγώνες κόντρα στους Oklahoma City Thunders που ήταν εκπληκτικός, αλλά όταν χρειάστηκε (και ειδικά στον 7ο και τελευταίο αγώνα όπου είχε 37 πόντους με 5/10 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα ) πήρε στους ώμους του την ομάδα και την οδήγησε στο πρωτάθλημα. Στους 7 αγώνες κόντρα στους Spurs ο King είχε 25.3 πόντους, 10.9 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2.3 κλεψίματα και 0.9 μπλοκ ανά αγώνα, κάνοντας μάλιστα 2 triple double figure σε 2 αγώνες, ενώ συνολικά στα Playoffs ο ηγέτης των Heat είχε 25.9 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 0.8 μπλοκ.
  Ο Lebron James και οι Miami Heat είχαν δείξει σε όλη τη χρονιά ότι είναι οι καλύτεροι στο πρωτάθλημα και ότι ήταν το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα. Ο Lebron πήρε παμψηφεί το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου έχοντας 26.8 πόντους, 8 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 0.9 μπλοκ. Αυτό ήταν το 4ο βραβείο MVP στην καριέρα του King και ισοφάρισε τον μεγάλο Wilt Chamberlain. Οι μόνοι που τον περνάνε είναι οι Bill Russel και Michael Jordan με 5, ενώ 1ος είναι ο Kareem Abdul Jabbar με 6. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα τους ξεπεράσει όλους μια και έχει τουλάχιστον 5-6 χρόνια μπάσκετ υψηλού επιπέδου μπροστά του. Με αυτόν λοιπόν ηγέτη οι Heat έκαναν το καλύτερο ρεκόρ νικών-ηττών φέτος έχοντας 66 νίκες και 16 ήττες, ενώ έκαναν και ένα σερί 27 νικών που είναι το 2ο καλύτερο σερί στην ιστορία του ΝΒΑ, με 1ο αυτό των Lakers τη σεζόν 1971-1972 με 33 νίκες.
  Κλείνοντας θέλω να επιστρέψω σε αυτό που έλεγα στην αρχή. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δε πρόκειται να δεχτούν τον Lebron σαν έναν απ΄τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο James είναι αντικειμενικά (απ'αυτούς που ξέρουν και 2-3 πράγματα παραπάνω απ΄το άθλημα που λέγεται μπάσκετ) ο κορυφαίος all-around παίχτης όλων των εποχών. Ένας παίχτης που μπορεί να παίξει από Point Guard μέχρι Center και αντίστοιχα να μαρκάρει παίχτες όλων των θέσεων. Τον είδαμε για παράδειγμα να μαρκάρει στα τελευταία 2 παιχνίδια τον Tony Parker, έναν απ΄τους καλύτερους στη θέση του στο ΝΒΑ και να τον εξαναγκάζει σε κακές βραδιές με 9/35 σουτ. Επίσης είναι σίγουρα ο κορυφαίος στην θέση του (αν θεωρήσουμε ότι η θέση του είναι Small Forward). Από εκεί και πέρα το αν θα γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών ή όχι είναι καθαρά στο χέρι του, αν και θεωρώ ότι δύσκολα θα δεχτεί ο κόσμος να μπει κάποιος παραπάνω απ΄τον (τεράστιο να τα λέμε αυτά) Michael Jordan, όπως αντίστοιχα ποτέ κανένας Έλληνας παίχτης ότι και να κάνει (να βγει ας πούμε ένας Dirk Nowitzki της Ελλάδας και να τα σαρώσει όλα σε ατομικό, συλλογικό επίπεδο και εθνικό-ξέρω o Nowitzki εκεί δεν κατάφερε πολλά-επίπεδο)  δεν πρόκειται ποτέ να ρίξει απ΄τον θρόνο του τον Νικ. Ο ίδιος πάντως στην απονομή του πρωταθλήματος είπε 2-3 απλά πράγματα. Είπε ότι είναι ευλογημένος που βρίσκεται στο ΝΒΑ και ζει αυτά που ζει και ό,τι και αν λένε οι άλλοι απλά δεν τον ενδιαφέρει. Αυτός βελτιώνεται, δουλεύει πάρα πολλές ώρες και πλέον έχει διώξει από πάνω του την ταμπέλα του loser που είχε με τους Cavaliers αλλά και μετά τους Τελικούς απέναντι στους Dallas Mavericks, όταν και έχασε στην 1η χρονιά του με τους Heat το πρωτάθλημα απ΄τον Dirk και την παρέα του. Όπως και να έχει το μέλλον είναι δικό του και πλέον μπορεί να καταφέρει να φτάσει τα 6 δαχτυλίδια του Air. Άλλωστε όπως είπα και πέρσι και ο "Μιχαλάκης" το 1ο το πήρε στα 28 του (όπως ο Lebron).
  Απολαύστε την "Αυτού Μεγαλειότητα" σε μερικά videos....





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου